Åsa Wikforss tar över Sara Danius stol.
Åsa Wikforss tar över Sara Danius stol.

När Åsa Wikforss valdes in på den sjunde stolen, som tidigare tillhörde Sara Danius, blev Svenska Akademin fulltalig för första gången på 30 år. Metro pratar med filosofen, författaren och snart även akademiledamoten som hoppas bidra till en ökad förståelse för vad de aderton egentligen håller på med.

Åsa Wikforss kan i det närmaste beskrivas som just folkbildare. Som en av Sveriges främsta filosofer har hon tagit komplicerade ämnen från universitetens korridorer till att kunna diskuteras vid fikarummen. Kommer hon vara den som tar ner Akademien på jorden?

– Ja det låter väl som en bra uppgift. Jag tror på den institutionen och är bra på att kommunicera om den här typen av frågor, så det är absolut något jag kan bidra med, svarar Åsa Wikforss.

LÄS MER: Krisen i Svenska Akademien i fem punkter

Att en akademiker med upplysningsideal tackar ja till den ärade, men på senare tid även kontroversiella, stolen i Akademien är inte förvånande med tanke på hur Åsa Wikforss resonerar kring dess roll i samhället i dag:

– Den mänskliga kunskapen är ett gemensamt projekt, som ensam individ kan man inte samla ihop så värst mycket kunskap och för att bevara den krävs det institutioner av det här slaget. Svenska Akademien har spelat en viktig roll i flera hundra år, långt innan Nobelpriset ens kom in i bilden.

Folkbildande filosof

Genom teoretisk filosofi slår hon ett slag för kunskapens vikt i ett samhälle allt mer präglat av faktaresistens. En breddad diskussion om vad sanning, lögn och kunskap egentligen innebär kan vara precis vad de aderton i akademien behöver efter ett år präglat av skandaler och rättsprocesser.

– Man skulle kunna tycka att det som hänt är bra, för nu finns det en transparens. För första gången har man en verksamhetsberättelse och en ekonomisk redovisning där det syns tydligt vad det är man gör i Akademien.

LÄS MER: Efter avhoppen från Akademien: Flera stolar står tomma

Nya Akademien

När krisen förra året ledde till att Nobelpriset i litteratur inte delades ut klev medieprofilen Alexandra Pascalidou fram och lanserade ”nya akademien”, där omröstningar om olika författare online skulle ligga till grunden för en mer folklig litteraturinstitution. Finns det ett behov för att göra akademien mer folklig?

– Jag vänder mig emot talet om folklighet och förenklade motsättningar som folket och eliten. Forskare är väl också folk? Det som är viktigt är att det finns en öppenhet och att man visar vad det är man gör. Akademien har jobbat med svenska för nyanlända till exempel, den typ av aktiviteter där man syns utanför rummen i Gamla stan är viktig att lyfta tycker jag.

Kunskap, fakta och rykten

I ett 150 sekunder långt klipp på Stockholms universitets hemsida förklarar Åsa Wikforss vad som skiljer kunskap och fakta åt, varför vi blir allt med polariserade och hur det kommer sig att det finns evidensbaserad kunskap vi inte tar till oss. På mindre än tre minuter har Åsa Wikforss med hjälp av en märkpenna målat upp hur tilltron till kunskap minskar i världen.

Kanske kan hon hjälpa oss förstå vad det var som faktiskt hände när Svenska Akademien, den kanske viktigaste institutionen för kunskap och upplysning, förra året gick igenom sin värsta kris någonsin.

– Det gick runt väldigt mycket rykten, jag vet inte heller vad som hände. När någonting blir så laddat och sensationellt rusar folk i väg för att tycka en massa. Det är egentligen då man ska vara ännu mer noggrann med att ta reda på hur det faktiskt ligger till.

LÄS MER: Horace Engdahl om våldtäktsdomen: Vi lever i en farlig tid

Modern upplysningsfilosofi

Svenska Akademiens gamla uppdrag, att utifrån upplysningsfilosofin bevara kunskap och språklära görs kanske mer relevant i en kombination med Åsa Wikforss forskning, som kommer fortsätta som vanligt. Hösten 2018 beviljades hon 50 miljoner kronor att tillsammans med psykologer, statsvetare och medievetare forska om desinformation och hot mot kunskap. Än i dag är kunskapsinstitutioner en förutsättning för en välfungerande demokrati, enligt Åsa Wikforss:

– Svenska akademien är fortfarande väldigt relevant. Om den inte fanns i dag skulle någon behöva uppfinnas den.

LÄS MER: Så påverkade krisen i Akademien folkets förtroende

Det här är Åsa Wikforss

Född: Göteborg 1961 (57 år)

Aktuell med: Tar den 20 december officiellt över den sjunde stolen i Svenska akademien, som tidigare tillhörde Sara Danius.

Bakgrund: Professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet. Författare till boken ”Alternativa fakta: om kunskapen och dess fiender”. Medlem i Kungliga vetenskapsakademien

Favoritbok: ”Strändernas svall” av Eyvind Johnsson.

Svenska Akademiens alla ledamöter

 

 • Stol nummer 1: Eric M. Runesson, jurist

 • Stol nummer 2: Bo Ralph, språkforskare

 • Stol nummer 3: Sture Allén, språkforskare

 • Stol nummer 4: Anders Olsson, litteraturforskare, författare och Akademiens ständige sekreterare

 • Stol nummer 5: Göran Malmqvist, språk- och litteraturforskare

 • Stol nummer 6: Tomas Riad, språkforskare

 • Stol nummer 7: Åsa Wikforss*, filosof och författare

 • Stol nummer 8: Jesper Svenbro, antikforskare och poet

 • Stol nummer 9: Ellen Mattson*, författare.

 • Stol nummer 10: Peter Englund, historiker och författare

 • Stol nummer 11: Mats Malm, litteraturforskare och författare

 • Stol nummer 12: Per Wästberg, författare

 • Stol nummer 13: Anne Swärd*, författare.

 • Stol nummer 14: Kristina Lugn, poet och dramatiker

 • Stol nummer 15: Jila Mossaed, poet

 • Stol nummer 16: Kjell Espmark, litteraturforskare och författare

 • Stol nummer 17: Horace Engdahl, litteraturforskare och författare

 • Stol nummer 18: Tua Forsström*, poet

* Tillträder officiellt 20 december

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset