Henrik Stenson (mitten) gav golfsupportern David Johnson (höger) chansen att putta – och Johnson satte bollen i hålet till publikens stora jubel.
Henrik Stenson (mitten) gav golfsupportern David Johnson (höger) chansen att putta – och Johnson satte bollen i hålet till publikens stora jubel.

Européerna missade putt på putt och häcklades av den amerikanska Ryder Cup-publiken.Henrik Stenson bjöd in en åskådare att testa – och han tog chansen.– Det kommer inte vara någon smidig resa från fansen den här veckan, säger svensken.

Det var på Hazeltines åttonde green som Rory McIlroy och Andy Sullivan trots flera försök hade problem att sätta en halvlurig nedförsputt under sista träningsvarvet inför Ryder Cup.

Hemmapublikens hån tilltog för varje miss.

– Någon i publiken ropade att "jag kan sätta den" och jag lät honom få en chans, säger Henrik Stenson, som själv gick upp till publiken och bjöd en amerikan att komma ned på greenen.

Stensons spelpartner Justin Rose lade dessutom fram en hundradollarssedel som belöning – och åskådaren svarade med att stenhårt boxa i bollen i hålet. Spelare och publik fick sig dagens största skratt samtidigt som ett mäktigt jubel utbröt.

– Det var rätt kul. Han hade fått chippa tillbaka om han hade missat den, men "cred" till honom att han satte den, säger Stenson.

"Ett smakprov"

När Ryder Cup inleds på fredagen kommer Europas spelare känna av publiktrycket på allvar. Den stämning som brukar vara på Ryder Cup liknar ingenting annat i golfvärlden.

– Det här var väl bara ett litet smakprov av vad det kommer att vara i morgon, säger Stenson.

– Och vi får väl kanske stå ut med aningen mer här än vad de får stå ut med när de spelar i Europa.

TT: Hur stor skillnad är det att spela hemma respektive borta?

– Det är stor skillnad. Hemma, står man över en tremetersputt då så vet man att det blir ett grymt jubel om du sätter den. Det blir nästan beroendeframkallande att man vill sätta den där putten för att hela publiken ska explodera.

– Här blir det snarare att man vill sätta den där putten för att det ska bli lite tyst i stället. Så man kan använda publiken och få energi på ett positivt sätt, oavsett om man spelar hemma eller borta, säger Stenson.

Andra bortamatchen

Den 40-årige världsfemman gör i år sin fjärde Ryder Cup och den andra på bortaplan. Erfarenheten han har nu jämfört med förra gången, 2008, skadar inte.

– Rutin är väl alltid något som är positivt i de här scenarierna, säger han.

– Det är klart, det kommer vara mycket rop och folk som skrattar och applåderar när du missar puttar och slår dåliga slag. Det gäller att försöka stänga ute det och fokusera på det du ska göra.

Ryder Cup inleds med fyra foursomematcher på fredagseftermiddagen svensk tid, då allt tyder på att Stenson och Rose bildar ett av de europeiska paren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset