Färjestads Per Åslund avgjorde straffläggningen mot Växjö. Arkivbild.
Färjestads Per Åslund avgjorde straffläggningen mot Växjö. Arkivbild.

Färjestad kvitterade sent borta mot Växjö.Extrapoängen fixade Per Åslund – som satte tre straffar i rad.– Gäller att vara så kall som möjligt, sade han efter 3–2-segern.

Det var tredje gången den här säsongen som Färjestad var inblandad i en straffläggning. Precis som de tidigare slutade det med seger.

Och det var ännu en gång Per Åslund som avgjorde.

Mot Linköping i oktober var han den ende som nätade på straff. Mot Växjö var han tvungen att briljera tre gånger eftersom hemmalagets Olli Palola gjorde mål på två straffar.

Men efter Åslunds tredje valde Växjö att ta ut Geoff Platt – som prickade ribban för andra gången i straffläggningen.

Snacka om dramatik.

– Han (Olli) borde fått en till. Han hade lite fräschare straffar än mig, sade Åslund, som bara åkte fram och skickade in pucken bakom hemmamålisen Joacim Eriksson.

Stressar inte upp sig

Anledningen till att Åslund får lägga straffar tror han själv är följande:

– Man är väl hyfsat kall. Jag stressar inte upp mig i onödan. Göra tre straffar i rad händer väl en gång i livet, men det gäller att åka in och se luckorna. Jag försökte inte krångla till det.

Efter första straffen fick han en go känsla. Och sedan fortsatte det.

– Klart det är skönt att bidra till att vi vinner matcher, sade Åslund, som i lördagens 1–3-förlust mot Växjö var tillbaka i laget efter att tidigare under säsongen fått en spricka i skallen.

– Det var väl inte så farligt. Men lite speciellt att vara borta så länge, sade den 30-årige forwarden.

Att Färjestad – som inför matchen bara tagit fyra poäng på sex matcher – ens skulle ta poäng i den här matchen fanns det inga indikationer på efter första perioden.

Det var nämligen Växjö som öste på direkt mot ett tamt och virrigt Färjestad. Redan innan tre minuter var spelade om första måljublet för hemmapubliken.

Svag start

Och senare kom även 2–0.

– Inte bra så klart. Något vi måste tänka på, att vara med i början. Men under andra halvan tar vi över mer och mer och visar stor karaktär, sade Åslund.

Laget reducerade efter halva matchen. Målet gjorde Andreas Jämtin, som därmed premiärnätade för Färjestad i SHL efter en passning från Milan Gulas (hans elfte assist).

Färjestad tryckte på i tredje perioden och kunde när drygt tre minuter återstod också kvittera. Björn Svensson hittade krysset och gjorde också sitt första SHL-mål för bortalaget.

Därefter klev Åslund fram.

– Det är en ruggigt jämn serie. Hoppas att vi bygger vidare på det här, sade han.

Femman Växjö och sexan Färjestad har redan nu – innan halva serien är avverkad – spelat samtliga fyra möten med varandra. Färjestad vann tre.

– Lite speciellt spelschema. Brukar vara tuffa och roliga matcher mot dem.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset