Sex män åtalas för skolinbrotten. Arkivbild
Sex män åtalas för skolinbrotten. Arkivbild

Sex män i åldrarna 17 till 27 år åtalas vid Borås tingsrätt misstänkta för att ha stulit i första hand surfplattor och datorer från flera skolor i framförallt södra Sverige. Värdet på det stulna uppgår till omkring fem miljoner kronor

Enligt stämningsansökan har "skolinbrottsligan" gjort sig skyldiga till 35 fall av grov stöld och försök till grov stöld. Inbrotten har skett i skolor i Borås, Svenljunga, Ljungby, Växjö, Emmaboda, Tranemo, Ronneby, Alvesta, Karlshamn, Halmstad, Nybro, Älmhult, Karlskrona, Jönköping, Tingsryd, Bromölla, Mölndal, Olofström och Trondheim i Norge.

Inbrotten har skett under vintern, våren och sommaren 2016. Det första gripandet skedde i början av maj. Fyra personer har suttit häktade för brotten. Förutom stölderna har skolorna i flera fall också utsatts för omfattande skadegörelse. Brotten bör enligt åtalet betecknas som grova bland annat eftersom gärningsmännen "agerat hänsynslöst och deltagit i systematisk brottslig verksamhet."

I bevisningen ingår bland annat analyser av de inblandades mobiltelefoner, skospår och bilder från övervakningskameror. Stöldgods har också påträffats i en bostad där en av de åtalade vistades under den aktuella perioden.

Förundersökningsprotokollet omfattar 2 500 sidor. Huvudförhandlingen beräknas pågå i närmare två veckor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset