Edelstampriset 2016 går till den chilenske domaren Juan Guzmán Tapia som gick från att stöda Pinochet under 1970-talet till att åtala honom för mord och kidnappning.
Edelstampriset 2016 går till den chilenske domaren Juan Guzmán Tapia som gick från att stöda Pinochet under 1970-talet till att åtala honom för mord och kidnappning.

Han skålade i champagne när Augusto Pinochet tog makten i Chile. Men när Juan Guzmán Tapia fick i uppgift att granska diktatorns övergrepp bytte han sida. Nu får domaren Edelstampriset för att ha stått upp för försvaret av de mänskliga rättigheterna.

Uppväxt i en konservativ militärfamilj stödde Juan Guzmán Tapia den blodiga kuppen 1973. Det var först många år senare – när han oväntat fick i uppgift att som undersökningsdomare utreda de övergrepp som begåtts under diktatorns 17 år vid makten – som han började inse vidden av general Augusto Pinochets omfattande våldsvälde.

Under juntatiden dödades omkring 3 000 människor. Många försvann spårlöst, andra utsattes för tortyr och godtyckliga gripanden. När Guzmán började granska bevismaterialet som kom in till hans kontor hände något, offrens berättelser fick honom att öppna ögonen.

"Ingen kontroll"

– Jag började inse sanningen kring diktaturen, att det alltid är något ondskefullt. Det finns ingen kontroll eftersom det som händer bakom maktens murar alltid kommer att hållas hemligt och på den andra sidan finns bara sorg och smärta. Majoriteten av folket ville inte veta vad som verkligen pågick, säger Juan Guzmán Tapia som är i Stockholm för att ta emot priset.

Ju mer Guzmán nystade i diktaturens mörka historia – desto mer växte hans fall. Domaren hotades till livet och behövde både livvakter och skottsäker väst för att kunna utföra sitt arbete. Han besökte bland annat flera platser där regimens motståndare begravts i hemlighet och beordrade att hundratals gravar skulle öppnas.

"Svåråtkomlig"

– Även om vi inte kunde rädda liv så kunde vi ändå bringa lite klarhet i många människors liv, i synnerhet till dem som förlorat anhöriga och inte visste var deras kvarlevor fanns. Det var väldigt svårt att komma åt Pinochet. Han var övertygad om att han aldrig skulle ställas inför rätta.

Guzmán lyckades övertala landets högsta domstol att häva Pinochets immunitet och åtalade även den tidigare diktatorn för kidnappning och mord. Exdiktatorn hann dock aldrig dömas före sin död 2006, men flera rättegångar hade påbörjats.

Jonas Ekströmer/TT
Juan Guzmán Tapia får årets Edelstampris.
AP/TT
Augusto Pinochet 1974. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset