Mannen hängdes ut på nätet. Arkivbild
Mannen hängdes ut på nätet. Arkivbild

Den sexdömde mannen fick både sitt namn och foto utlagt på Facebook av en kvinna. Nu åtalas hon för grovt förtal och brott mot personuppgiftslagen.

– Det är inte ovanligt att man påstår felaktiga saker om personer på sociala medier. Det ovanliga här är att det som påstås till vissa delar är sant, säger kammaråklagare John Nilsson, till Borås Tidning.

Det var inför mannens villkorliga frigivning efter en dom om sexbrott mot barn som kvinnan publicerade hans namn och bild på Facebook. Hon nämnde de brott han dömts för och hävdade att han också begått flera andra övergrepp. Inlägget delades över 2 300 gånger innan det togs bort efter ett par dagar. Mannen polisanmälde publiceringen.

"Jag kommer aldrig att kunna återvända till Borås. Helt ärligt så har hon förstört mitt liv. Det värsta tänkbara är att folk går runt och tror på det hon skriver", sa han i polisförhör.

Enligt John Nilsson handlar det om grovt förtal beroende dels på spridningen och att det dessutom medfört skada för målsäganden. Det finns heller inget fog för påståendet att han gjort sig skyldig till flera brott. Hon åtalas också för brott mot personuppgiftslagen.

– Uppgifterna om lagöverträdelser i brottmål är inget som gemene man ska sprida då det kan innebära kränkning av en persons integritet, säger John Nilsson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset