Mannen åtalas för att ha hållit frun inlåst under lång tid. Arkivbild
Mannen åtalas för att ha hållit frun inlåst under lång tid. Arkivbild

Kvinnan misshandlades och fick inte lämna lägenheten ensam under tre års tid. Nu åtalas maken för bland annat olaga frihetsberövande och grov kvinnofridskränkning.

Enligt kammaråklagare Ylva Lundgren har mannen, som är i 40-årsåldern, vid upprepade tillfällen från hösten 2013 till september i år misshandlat och grovt kränkt sin hustru genom att utöva våld och hot mot henne och hålla henne inlåst i bostaden.

Mannen har enligt stämningsansökan bestämt när hustrun fick vistas utanför bostaden i en kommun i Västra Götaland, och då i princip alltid under övervakning.

– Hon har ibland fått vara med och handla eller vid besök på Barnavårdscentralen och sådana saker. En gång, vid en inskolning på förskolan, har hon varit där utan mannen. Annars är det alltid mannen som lämnat och hämtat barnen, säger Ylva Lundgren.

Inte öppna fönster

Kvinnan har berättat att hon inte fått öppna fönster, dörrar, persienner eller brevinkast. Hon har heller inte fått ha hand om sitt bankkort, pass eller bankdosa. Vid upprepade tillfällen har hon också misshandlats och hotats av mannen. Han ska även ha spottat på sin fru och ofta kallat henne för en rad nedsättande saker som "kvinnornas sopa", "gris", "kossa" och "hora". I åtalet ingår också ett övergrepp i rättssak då mannen har uttalat dödshot mot hustrun om hon skulle polisanmäla händelserna.

Inför barnens ögon

Flera av brotten ska ha begåtts inför ögonen på parets gemensamma barn.

I bevisningen ingår bland annat ett flertal vittnesmål från grannar.

– Det finns ett antal vittnen. En vaktmästare som skulle till lägenheten för att åtgärda ett fel har berättat att det inte gick att öppna dörren inifrån utan att han i stället var tvingad att ringa till mannen som fick komma och låsa upp, säger Ylva Lundgren.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset