En 49-årig man har åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person i Sverige.
En 49-årig man har åtalats för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person i Sverige.

En 49-årig man åtalas nu, misstänkt för ha spionerat på personer med tibetansk härkomst i Sverige, för kinesisk räkning. Spioneriet har pågått under flera år och kan ha orsakat allvarlig skada mot ett stort antal personer, enligt åtalet.

Den 49-årige mannen är bosatt i Stockholmsområdet. Mellan juli 2015 och februari 2017 misstänks han ha spionerat på personer med tibetansk härkomst i Sverige.

Mannen ska ha agerat på uppdrag av den kinesiska underrättelsetjänsten och samlat in uppgifter som rör bland annat deras familjeförhållanden och resor till politiska aktiviteter, enligt åtalet.

Han ska även ha haft möten med företrädare för den kinesiska staten i Poen, och fått ersättning i form av kontanter. Mannen ska ha utgett sig för att själv sympatisera med tibetaner och på så sätt, via möten och telefonsamtal, samlat in uppgifterna.

Nu åtalas han för grov olovlig underrättelseverksamhet mot person.

LÄS MER: Säpo utreder Turkiets kartläggning av oppositionella i Sverige

– Det här är mycket allvarlig brottslighet. Spionaget drabbar mycket utsatta människor. Personer som har flytt till Sverige från totalitära regimer måste kunna känna sig trygga i att de fritt kan utnyttja sina grundlagsskyddade friheter för att exempelvis protestera mot en regim utan att de eller deras anhöriga ska riskera förföljelse eller andra övergrepp, säger åklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Brottet han åtalats för anses som grovt och mannens handlande ”kan ha orsakat eller kan komma att orsaka ett stort antal personer allvarlig skada samt då den främmande makten varit och är en mycket resursstark totalitär stormakt”, finns att läsa i åtalet.

LÄS MER: Säpo: Så värvas du som agent av utländsk makt – i sex steg

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset