Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) deltar på det nordiska ministermötet i Lund. Arkivbild.
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) deltar på det nordiska ministermötet i Lund. Arkivbild.

Först E47. Sedan E45. Plötsligt började en stor grupp flyktingar och migranter att vandra på danska motorvägar med sikte på Sverige.Exakt ett år har gått – vandringen är sedan länge över men flyktingkrisen är ämnet för ett nordiskt ministermöte.

Pressfotografernas skildring av situationen på de danska motorvägarna fick stor spridning.

En av bilderna visar en man som står på en bro och spottar ner på passerande flyktingar.

En annan visar när en dansk polis sitter på motorvägen och leker med en sexårig flicka från Irak.

Flyktingpolitiken splittrade människor – såväl inom som mellan länder i Norden. Asylåtstramningar spreds i Europa och den danska regeringen annonserade om sin skärpta asylpolitik i utländsk press. Antalet asylsökande har sjunkit kraftigt sedan i fjol.

Ministermöte

I dagarna möter justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) sina nordiska motsvarigheter i Lund, för en uppdatering om rådande flyktingsituation och stundande lagar på asylområdet. Han konstaterar att alla länder har gått i en åtstramande riktning sedan september 2015.

– Men Sverige var ju det land som tog störst ansvar längst tid under den här perioden. Då antalet asylsökande blev så stort som det blev, och det inte såg ut att finnas något slut, fick ju även vi strama åt med gränskontroller och därefter id-kontroller, säger Morgan Johansson till TT.

Sveriges migrationsminister har mycket att lära av sina nordiska kollegor, anser Johan Forssell som är Moderaternas migrationspolitiske talesperson.

– Det här mötet kan få betydelse om migrationsministern är beredd att lyssna på hur man jobbar i andra nordiska länder. Vi behöver regler som harmoniserar med vår omvärld, säger Forssell.

Framför allt är det frågan om återvändande som Forssell hoppas att regeringen prioriterar.

– Bakgrunden är ju det skuggsamhälle som håller på att breda ut sig nu. Migrationsverket har varnat för att det kommande år är uppemot 45 000 som stannar kvar olovligen i landet.

Exemplet Finland

Forssell lyfter till exempel fram Finlands sätt att arbeta med återvändare.

– Där har man betydligt snabbare asylprocesser och lyckas verkställa fler utvisningar. Regeringen måste ta fram en politik så att skuggsamhället får ett stopp, jag hoppas att mötet kan inspirera till det.

Återvändandefrågor finns redan på agendan och Johansson ser det som en viktig punkt för mötet.

– Vi vill ha ett formellt återtagandeavtal med Afghanistan och förhandlar om det, samtidigt samarbetar vi med andra länder i Europa för att samordna vår förhandlingsposition. Det är viktigt att de nordiska länderna är med och jag tror inte att det är svårt att komma överens på nordisk bas, säger Johansson och betonar att många redan återvänt i år.

– Jag kommer kunna säga att vi fått i gång det här jobbet igen, bara i år har över 700 personer återvänt från Sverige till Afghanistan och över 2 600 till Irak.

Ola Torkelsson/TT
En stor grupp flyktingar och migranter gick på danska motorvägar i september i fjol. Många var på väg mot Sverige. Arkivbild.
Bax Lindhardt
En stor grupp flyktingar och migranter gick på danska motorvägar i september i fjol. Många var på väg mot Sverige. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset