Sex kvinnor ska ha kommit fram till polisen och anmält att de blivit sexuellt ofredande.
Sex kvinnor ska ha kommit fram till polisen och anmält att de blivit sexuellt ofredande.

Under den första dagen av festivalen We are Sthlm har åtta anmälningar om sexuella ofredanden kommit in. Polisen ska även ha behövt avstyra ett bråk där en part var beväpnad med ett järnrör, enligt TV4.

Under tisdagen inleddes den första dagen av ungdomsfestivalen We are Sthlm, som pågår 16–21 augusti, i centrala Stockholm. Under festivalen 2015 anmäldes 20 fall av sexualbrott, och som Metro tidigare kunnat rapportera om är fokuset på trygghet stort under årets upplaga av festivalen. Man har bland annat ökat personalstyrkan, belysningen och antalet poliser på plats. Polisen kameraövervakar även området.

► LÄS MER: Polisen: Så ska vi jobba mot övergrepp på We are Sthlm

Trots det kom åtta anmälningar om sexuella ofredanden in till polisen under festivalens första dag. Det rapporterar TV4-nyheterna och Ekot.

– En första preliminär sammanställning är åtta anmälningar om sexuellt ofredande, sju fall av misshandel och en grov stöld, säger Karin Stanley vid polisen i Stockholm, till TT.

Ett bråk som polisen ska ha avstyrt ska även ha förekommit på festivalen där en av parterna var beväpnade med järnrör. Till Aftonbladet säger dock Pontus Sandulf, befäl vid polisens ledningscentral i Stockholm, att natten för hans del varit lugn och att ingen anmälan om misshandel har ägt rum.

– Det finns ingen stor händelse som är inrapporterad till mig, säger han till tidningen.

We are Sthlm är en gratisfestival som riktar sig till ungdomar mellan 13 och 19 år och som äger rum i Kungsträdgården i Stockholm. Av de 20 anmälningar om ofredanden som kom in 2015 gick bara ett vidare till åtal. Gärningspersonen dömdes för misshandel och sexuellt ofredande till samhällstjänst och skadestånd.

► LÄS MER: Efter sexövergreppen   – så jobbar festivalen med säkerheten

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott