Rihanna, Prince och Eminem.
Rihanna, Prince och Eminem.

De är själva världsstjärnor med många hits bakom sig. Samtidigt har de också skrivit och producerat låtar till sina kollegor. Här är åtta av alla artister som har skrivit superhits till andra framgångsrika artister.

Ryan Tedder skrev ”Halo”

Ryan Tedder är frontman i bandet OneRepublic, som har levererat hitlåtar som ”Apologize”, ”Secrets” och ”Counting stars”. Men visste du att Tedder även är en känd producent och låtskrivare? Han är bland annat en av låtskivarna bakom Leona Lewis superhit ”Bleeding love” och Beyoncés ”Halo”.

LÄS MER: ”Här är 20 Spotify-spellistor att lyssna på”

Sia skrev ”Diamonds”

Sia Furler och hennes starka röst har lett till succélåtar som ”Chandelier”, men den australiska stjärnan har också skrivit mängder med hits till andra artister. Hon är bland annat en av låtskrivarna bakom Rihannas ”Diamonds”, Beyoncés ”Pretty hurts” och Britney Spears ”Perfume”.

Ed Sheeran skrev ”Love yourself”

Ed Sheeran är en av vår tids mest populära popstjärnor med hits som ”Shape of you” och ”Thinking out loud”. Men Sheeran behåller inte alla låtar han skriver själv. Justin Biebers ”Love yourself” och Major Lazers ”Cold water” är bara några låtar där popstjärnan är krediterad som en av låtskrivarna.

Pharrell Williams skrev ”Milkshake”

Kelis monsterhit ”Milkshake”, Britney Spears ”Boys”, Justin Timberlakes ”Señorita” och Nellys ”Hot in herre” är bara några låtar där Pharrell Williams står med som en av låtskrivarna.

Bebe Rexha skrev ”Monster”

Bebe Rexha, som själv har en blomstrande artistkarriär nu med låtar som ”In the name of love” med Martin Garrix och ”Me, myself and I” med G-Eazy. Men Rexha har även skrivit låtar till artister som Selena Gomez och Nick Jonas. Framför allt är hon en av låtskrivarna bakom Eminem och Rihannas Billboard-etta ”The monster”.

Bruno Mars skrev ”F**k you”

Bruno Mars är en av vår tids största artister, men superstjärnan skriver hits till fler än bara sig själv. Han har en lång lista hits där han är krediterad som låtskrivare. Några exempel är Cee Lo Greens ”F**k you”, Flo Rida och Keshas ”Right round” och Adeles ”All I ask”.

LÄS MER: ”Här är 21 musikdokumentärer att se”

Prince skrev ”Manic Monday”

Prince och hans musik kommer att leva vidare i musikhistorien. Men legenden skrev även många hits till andra artister. Vad sägs som ”Manic Monday” av The Bangles eller Chaka Khans ”I feel for you”?

Ne-Yo skrev ”Irreplaceable”

Shaffer Chimere Smith, mest känd under sitt artistnamn Ne-Yo, är krediterad som en av låtskrivarna på en lång lista hitlåtar. Beyoncés ”Irreplaceable”, Marios ”Let me love you”, och Rihannas ”Russian roulette”, ”Unfaithful” och ”Take a bow” är några av dem.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om musik