Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV.
Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV.

Åtta av tio flickor i Sverige är vaccinerade mot HPV. Det visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik som släpptes under måndagen.

HPV, humant papillomvirus, ges i över 70 länder och i Sverige är vaccinationsgraden hög, men antalet vaccinerade ligger på samma nivå som åren innan.

– Det är lite fler. Statistiken bygger på data från vaccinationsregistret och vi vet att det är en viss underrapportering, säger Tiia Lipp, epidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

LÄS MER: Rekordmånga TBE-fall – myndighet uppmanar till vaccination

Ett skäl till varför inte fler har vaccinerats är att man inte ha kunnat övertyga alla föräldrar om att vaccinet är bra och riskfritt.

– Det finns ju olika anledningar till varför föräldrar tackar nej till vaccinet. Dels är det några som fortfarande tvekar och är oroliga för att  det kan finnas biverkningar. Sedan är det fortfarande ett relativt nytt vaccin om man jämför med de övriga i barnvaccinationsprogrammet, säger Tiia Lipp.

LÄS MER: Nej, ditt barn kan inte få autism av vaccin – här är sju myter om vaccination

HPV-vaccinet erbjuds till erbjuds alla flickor i årskurs 5 eller 6 och ges i två doser. Vaccinet har funnits på marknaden i sex år, men det var först 2017 ett förslag skickades till regeringen om att även pojkar ska erbjudas vaccinet.  

– När vaccinet blev godkänt var det ett vaccin mot livmoderhalscancer. Under senare år har forskningen kommit fram till att det är flera cancertyper som är relaterade till HPV, bland annat cancerformer som finns hos män, säger Tiia Lipp.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset