Svenska Akademien samlad runt bordet vid en högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm.
Svenska Akademien samlad runt bordet vid en högtidssammankomst i Börshuset i Stockholm.

Åtta ledamöter i Svenska Akademien berättar nu i ett öppet brev i Svenska Dagbladet om varför de valde att inte rösta för en uteslutning av ledamoten Katarina Frostensson.

Åtta av totalt 13 kvarvarande ledamöter i Svenska Akademien berättar i ett öppet brev i Svenska Dagbladet om varför de valde att inte rösta för en uteslutning av ledamoten Katarina Frostensson.

Inledningsvis skriver ledamöterna att det krävs ytterst starka skäl att utesluta någon ur Akademien, och att det knappast hör till vanligheterna att man gör så.

”Uteslutning av ledamot är en unik åtgärd i Akademiens historia och har bara tillämpats en gång tidigare, 1794, och då mot en ledamot som i sin frånvaro i juridisk instans hade dömts till döden för konspiration, skriver ledamöterna i brevet.

Omröstningen föranleddes av en advokatutredning mot ”Kulturprofilen”, som är Katarina Frostenssons man. I samband med utredningen framkom misstankar om att Frostensson läckt information om nobelpristagare via sin man, och att hon är delägare i en institution som får bidrag från Akademien.

LÄS MER: Majoritet i Svenska Akademien vill inte polisanmäla – trots uppmaningen

Vid en omröstning om att utesluta henne ur Svenska akademien valde alltså en majoritet att låte henne sitta kvar, vilket resulterade att Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund i fredags valde att lämna sina uppdrag som ledamöter.

Enligt majoriteten av ledamöterna är bevisen mot Frostenson otillräckliga på vissa plan.

”Vad gäller underlaget i advokatutredningen för anklagelsen om läckage av Nobelpristagare och därmed sekretessbrott så finner vi det både otillräckligt och rättsosäkert. De enda ”bevis” som åberopas i advokatbyråns utredning är vittnesmål från anonymiserade källor”, skriver ledamöterna i brevet.

Samtidigt påpekar ledamöterna att omröstningen om uteslutandet skedde i samband med nyheten om teaterchefen Benny Fredrikssons bortgång, vilket kan ha haft effekt på utgången.

”Det bör också noteras att förslaget om uteslutning lades fram för omröstning i kölvattnet av den omfattande mediedebatten kring teaterchefen Benny Fredrikssons tragiska bortgång, vilket påminde åtminstone några av oss om det obarmhärtiga medieklimat vi nu lever i”, går att läsa i brevet.

LÄS MER: Efter avhoppen från Akademien: Flera stolar står tomma

Däremot håller ledamöterna med om att anklagelserna om jäv är problematiska, och förmodligen sannolika. Men att detta ändå inte talar för ett uteslutande ur akademien.

”Hur allvarligt vi än ser på detta, har dock ingen av oss funnit detta vara skäl nog för ett så drastiskt beslut som en uteslutning av ledamot”, skriver de.

Ledamöterna som skrivit brevet

Sture Allén

Horace Engdahl

Kristina Lugn

Göran Malmqvist

Anders Olsson

Bo Ralph

Tomas Riad

Jayne Svenungsson

Källa: SVD

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset