Arbetes museum i Norrköping är ett av museerna som deltar i det nya dokumentära konstprojektet. Arkivbild.
Arbetes museum i Norrköping är ett av museerna som deltar i det nya dokumentära konstprojektet. Arkivbild.

Under ett års tid ska konstnären Henrik Teleman samla in bilder från flyktingars smarta telefoner och intervjua deras ägare. Syftet är att inte låta bilden av flyktingen lägga sig framför bilden av människan.

"Flyktingskapet är inte en fullständig och slutgiltig identitet. Men ska man komma förbi den bilden, kan vi inte bara fokusera på lidande och förstörelse, vi måste hitta den ursprungliga människan. Det kan vara foton av människor man saknar och längtar efter. Det kan vara från jobbet i flott kostym. Bilderna uttrycker identitet och de uttrycker längtan", säger Teleman enligt ett pressmeddelande.

Åtta svenska museer är involverade i projektet, som besöker lika många förläggningsorter under hösten och våren. Sommaren 2017 öppnar en utställning som sedan visas på Malmö museer, Kalmar läns museum, Kulturparken Småland, Jönköpings läns museum, Arbetets museum i Norrköping, Örebro läns museum, Upplandsmuseet och Gotlands museum. Projektet, som får stöd av Statens kulturråd, ska även bli bok och deltar i nästa års Almedalsvecka.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset