Två bröder har åtalats för att ha sålt dödsdroger, och åtta personer dog.
Två bröder har åtalats för att ha sålt dödsdroger, och åtta personer dog.

De två bröderna misstänks ha sålt fentanylpreparat till köpare runt hela landet. Bröderna har åtalats för bland annat grovt vållande till annans död i åtta fall. Nu inleds rättegången.

Med deras mammas lägenhet som bas i Stockholmsområdet ska bröderna, 23 och 34 år gamla, ha sålt livsfarliga droger via en sajt. Det handlade bland annat om fentanylanaloger, och bröderna står åtalade för att ha orsakat åtta personer död. Offren var födda mellan 1978 och 1993, och hittades döda på olika platser i landet mellan juni 2016 och oktober samma år, enligt åtalet.

LÄS MER: Fentanyldöden: 349 dödsfall på tre år kopplas till preparatet

Substanserna är ”giftiga, svårdoserade och leder inte sällan till döden vid användning. Substanserna har sålts i nässprayflaskor och varit avsedda att intas nasalt”, står det i åtalet.

– Marginalen mellan en önskbar missbruksdos och en dödlig giftdos är väldigt liten. Och när man sålt på det här sättet i nässpraysform över nätet utan att, menar jag, kunna garantera styrkan, varna eller informera om hur en nässpraysflaska kan påverka doseringen – menar jag att det är ett oaktsamt förfarande. Det är grunden för det här åtalet, har åklagare Tomas Malmenby tidigare berättat för Metro.

Förutom för grovt vållande till annans död, åtalades bröderna för grovt narkotikabrott. I dag onsdag inleds rättegången vid Södertörns tingsrätt. Båda bröderna nekar till brott, enligt deras advokater.

LÄS MER: Treårig dotter dog av livsfarlig drog – pappan döms

Advokat Thomas Bodström företräder flera av offrens anhöriga.

– Det är en unik rättegång och det kommer få stora konsekvenser om det blir fällande dom, vilket jag tror det finns goda chanser till. Den ger inte bara ett ansvar för den illegala handeln utan också för att orsaka unga människors död, har han tidigare sagt till Metro.

Olika varianter av läkemedlet fentanyl började dyka upp på drogmarknaden för några år sedan. Preparatet är ungefär 100 gånger starkare än morfin.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset