Hanna Öberg vann två JVM-guld förra året. Arkivbild.
Hanna Öberg vann två JVM-guld förra året. Arkivbild.

Hon gick från "riktigt svag" till att bli dubbel juniorvärldsmästare på bara en säsong.Är Hanna Öberg, 21, den nya stjärna som svenskt skidskytte suktar efter?– Jag tänker att jag ska vara som allra bäst i OS 2022, säger hon.

Hanna Öberg vann JVM-guld i både sprint och jaktstart förra vintern och gör i helgen världscupdebut i Östersund. En debut som bara blir mer intressant när man hör om Öbergs utvecklingskurva sedan legendariske Wolfgang Pichler gjorde comeback som landslagstränare.

Tysken var nämligen inte överdrivet imponerad av det som Öberg visade förra sommaren.

– Skidåkningen var riktigt svag. Vi gjorde ett test på rullskidor, hon kunde köra ett riktigt snabbt varv men hade en väldigt låg mjölksyretröskel. Ja, hon var dålig, säger han.

Tackar Pichler

Öberg skrattar när hon hör Pichlers recension.

– Det stämmer nog. Jag har tagit stora kliv sedan dess och det är mycket tack vare honom, säger hon.

– Han är väldigt, väldigt engagerad och brinner verkligen för att vi ska bli så bra som möjligt. Han lägger en fruktansvärt tuff träningsplan. Jag tävlade inte så mycket förra säsongen, utan tränade ganska mycket under vintern också.

När hon väl tävlade gick det riktigt bra. Segrarna i JVM kom bland annat efter att Öberg skjutit 20 av 20 träffar i jaktstarten.

– Jag har alltid gillat lite mer utsatta lägen. Det är klart att det började pirra i magen när jag kom in först till sista skjutningen, men jag bestämde mig bara för att tänka att "det här är roligt, det är det här jag vill göra".

Öberg verkar alltså ha den rätta skallen för att kunna lyckas på skjutvallen. Och Wolfgang Pichler har en helt annan bild av hennes kapacitet som skidåkare nu.

– Hon har gjort stora framsteg. Hon är bra, säger han.

"Ger självförtroende"

Många spår att Hanna Öberg är den som på sikt kan fylla åtminstone en del av tomrummet efter stjärnor som Magdalena Forsberg och Helena Ekholm. Själv vill Piteå-åkaren, som bor i Östersund, inte lägga ribban för högt inför sin första säsong som senior.

– Jag har inte satt upp några direkta resultatmål, eftersom jag inte har tävlat i världscupen är det svårt att veta vad en placering innebär prestationsmässigt, säger hon.

– Men det är klart att det jag gjorde i JVM – som att skjuta fyra nollor i en jaktstart – ger självförtroende in mot den här säsongen. Att veta att jag klarar av det.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset