Helsingborgs högerback Andreas Landgren, 27, började spela för HIF redan i knatteåldern. På söndag ska laget försöka säkra den allsvenska kvalplatsen i allsvenskans sista omgång. Arkivbild.
Helsingborgs högerback Andreas Landgren, 27, började spela för HIF redan i knatteåldern. På söndag ska laget försöka säkra den allsvenska kvalplatsen i allsvenskans sista omgång. Arkivbild.

Andreas Landgren är i princip född in i Helsingborgs IF.Högerbacken kan inte tänka sig den klassiska klubben utanför allsvenskan.– Det hade varit extremt dåligt för hela klubben och hela staden, säger 27-åringen.

Högerbacken Andreas Landgren, 27, har mössan nerdragen långt ner över öronen under det intensiva bollpasset mitt under Helsingborgs IF:s ödesvecka. Den iskalla skånska novembervinden har tagit sitt grepp om Olympiafältet, men i söndags kom en värmande trepoängare mot redan nedflyttningsklara Falkenberg.

– Det var livsviktigt att vi vann den matchen. Oerhört viktigt och bra för laget att få göra lite mål, som kanske inte har varit vår starkaste sida den senaste tiden, säger Landgren med ett leende.

"Titta sig själv i spegeln"

Problemet var bara att jagande Gefle också vann mot redan klara SM-guldmedaljören Malmö FF. Därmed är tabelläget oförändrat inför söndagens sista allsvenska omgång med Helsingborg på kvalplats, två poäng före Gefle.

– Nu handlar det bara om att gå till oss själva och titta sig i spegeln – gå ut och göra exakt allt vi kan för att ta de tre poängen, säger Landgren om hemmamötet med Jönköpings Södra.

Hans pappa Sven-Åke Landgren gjorde närmare 350 A-lagsmatcher för HIF, men fick aldrig lira i allsvenskan för klubben. Andreas Landgren började som knatte i föreningen 1993 – samma år som Helsingborg gjorde sin första allsvenska säsong sedan 1968.

TT: Går det ens att föreställa sig vad det skulle betyda om Helsingborgs IF inte spelar i allsvenskan 2017?

– Det hade varit extremt dåligt för hela klubben och hela staden om det skulle bli så. Men som sagt, inga tankar kommer att finnas eller har funnits på det – utan det handlar om att vi ska stanna i allsvenskan.

TT: Hur hanterar ni pressen utifrån? Folk måste väl komma fram och snacka med er?

– Det är klart att det blir lite diskussioner om varför det ser ut som det gör. Det är naturligt i en stad som har höga krav på sitt fotbollslag. Men jag tycker ändå att det visar att folk bryr sig här och att många tycker om Helsingborgs IF som förening, och det är det vi får ta med oss.

Fem SM-guld

HIF är en av svensk fotbolls mest klassiska klubbar. Föreningen var en av tolv klubbar i den första upplagan av allsvenskan 1924–1925 och har fem SM-guld, fem cuptitlar och Champions League-spel på meritlistan. På söndag kan klubben flyttas ner till superettan, men förhoppningen är naturligtvis att få kvala sig kvar mot Halmstad. Andreas Landgren är övertygad om att det går vägen.

– Nu gäller det att ta sista kraftsamlingen inför de tre kommande matcherna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset