Malmö och Andreas Thuresson jagar på fredagen säsongens sjunde raka trepoängare. Tar Malmö tre raka segrar till efter ordinarie tid har klubben svarat för tidernas bästa säsongsstart i SHL sedan starten 1975. Arkivbild.
Malmö och Andreas Thuresson jagar på fredagen säsongens sjunde raka trepoängare. Tar Malmö tre raka segrar till efter ordinarie tid har klubben svarat för tidernas bästa säsongsstart i SHL sedan starten 1975. Arkivbild.

Tolva i grundserien förra säsongen som nykomling – nu tre vinster från tidernas bästa säsongsstart i SHL.Succéspelarna i Malmö är dock ödmjuka.– Vi jobbar mest på att spela bra i 60 minuter, säger forwarden Andreas Thuresson.

Det är Malmös egna klubbrekord på åtta raka segrar efter ordinarie tid från guldsäsongen 1991–1992 som ska passeras för att den nuvarande truppen ska noteras för den bästa säsongsstarten i SHL/elitserien sedan starten 1975.

– Vi tänker inte på något rekord – vi tar en match i taget. Vi jobbar mest på att spela bra i 60 minuter. Det har vi inte gjort ännu, men det är starkt att vinna sex raka matcher ändå, säger forwarden Andreas Thuresson.

Vill inte gaffla

Uttalandet går i linje med det "nya Malmö". Kaxigheten från 1990-talets guldår (1992 och 1994) lyser, till stora delar, med sin frånvaro.

– Då hade vi Percy Nilsson som gick ut och gjorde uttalanden. Nu bygger vi långsiktigt, säger vd och sportchefen Patrik Sylvegård, som själv var med och satte rekordet tillsammans med nuvarande tränaren Peter Andersson.

Sylvegård klev in som ledare 2012 efter Hugo Stenbecks misslyckade mångmiljonssatsning (2011–2012) för en återkomst till SHL. Uppflyttningen blev ett faktum först våren 2015 och nu ligger fokus på att skapa en identitet som håller över tid.

– Där är ödmjukheten en viktig faktor. Självklart ska vi vara kaxiga när vi spelar matcher, men det finns ingen anledning att hålla på och gaffla utanför. Någonstans vet vi att det kan gå fort åt andra hållet, säger han och skrattar.

En medveten strategi till denna säsong har varit att värva spetsspelare som har spelat i SHL tidigare.

– Förra säsongen hade vi 19 spelare från allsvenskan, många skador och många nya som aldrig varit i Sverige. De fick en chock. De trodde att de var lite NHL-stjärnor, säger Sylvegård.

Andreas Thuresson, som själv kom från KHL inför förra säsongen, tror att värvningsstrategin är en viktig orsak till att Malmö har fått igång stora delar av sitt spelsystem redan i säsongsupptakten. Plus att kärntruppen från allsvenskan har tagit ett par kliv i sin utveckling.

– Det är många som kanske underskattar SHL, men det är en bra liga. Det är små detaljer som avgör, säger Thuresson.

Vill se mer publik

Malmö är – precis som i fjol – med i toppen av publikligan med ett snitt på 6 813 åskådare. Sylvegård ser dock gärna en ökad publiktillströmning.

– Fotbollen har tradition och Malmö FF är en stark klubb och är jätteduktiga, men fortfarande är det långt ifrån den nivå som SHL erbjuder med en av världens bästa ligor. Det finns spelare i SHL som går härifrån direkt in och spelar i världens bästa liga NHL. Det finns inte en allsvensk spelare som är i närheten av att gå till världens bästa liga i fotboll, säger Patrik Sylvegård.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset