Östersunds målvakt Aly Keita överfölls och slogs ned av en åskådare i matchen mot Jönköpings Södra. Disciplinnämnden har tilldömt Östersund segern med 3–0. Arkivbild.
Östersunds målvakt Aly Keita överfölls och slogs ned av en åskådare i matchen mot Jönköpings Södra. Disciplinnämnden har tilldömt Östersund segern med 3–0. Arkivbild.

Skandalmatchen i Jönköping har fått sin dom.Disciplinnämnden går emot riksombudet och Östersund tilldelas segern med 3–0.– Vi är väldigt besvikna över beslutet och jag utgår från att vi kommer att överklaga, säger J-Södras klubbchef Kjell Lundgren till TT.

Beskedet efter den avbrutna skandalmatchen i Jönköping, då gästande Östersund fick se sin målvakt attackerad av en åskådare, har kommit. Disciplinnämnden ger Östersund segern med 3–0. Ett överraskande beslut efter att riksombudet tidigare yrkat på 1–1.

"Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen. Majoriteten har även synpunkter på Jönköpings arrangemang", står att läsa på svenska fotbollförbundets webbplats.

"Mycket förvånad"

Jönköpings Södras klubbchef Kjell Lundgren är chockad.

– Jag blir mycket förvånad. Vi trodde att slutresultatet skulle fastställas till 1–1, utan tvekan. Men disciplinnämnden har gått på en annan linje, även om de inte varit eniga. Det är också intressant att de inte är eniga. Men vi är väldigt besvikna över beslutet och jag utgår från att vi kommer överklaga, säger han.

Disciplinnämnden skriver att de har "synpunkter på Jönköping Södras arrangemang". Men Kjell Lundgren ger inte mycket för den motiveringen.

– Vi har följt regelverket som finns och som vi har varit överens om med både gästande lag, matchdelegat och polis. Vi har gjort det som krävs. Ska vi stoppa folk från att ta sig in… det gör folk på EM-finalen. Jag har varit på J-Södras alla bortamatcher och jag kan lova att jag hade kunnat ta mig in om jag velat, säger han.

Östersunds ordförande Daniel Kindberg säger att de inte bryr sig särskilt om de tre poängen.

– Vi lägger inte så stor vikt vid det. För oss har det varit väldigt viktigt att förstå hur regelverket tillämpas. För oss är domen begriplig.

Två röstade mot

Två i disciplinnämnden var skiljaktiga och ansåg att matchen i stället skulle ha slutat 1–1. De skriver bland annat att det inte fanns något som bevisar att den 17-årige åskådaren är en Jönköpings-supporter.

"Enbart de omständigheterna att det var en Östersundsspelare som angreps eller att angriparen kom från en blandad läktare innebär inte att angriparen ska ses som en supporter till Jönköping och därmed 'tydligt stödjer viss förening'", skriver de.

Nämndens ordförande Kerstin Elserth var en av de två skiljaktiga. I huvudsak hänvisar hon till beslutet.

TT: Vad säger du om J-Södras överklagan?

– Det vill jag inte säga någonting om. Jag konstaterar att man kan överklaga till besvärsnämnden, säger hon.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset