Clark Olofsson blev ökänd efter bankrånsdramat vid Norrmalmstorg.
Clark Olofsson blev ökänd efter bankrånsdramat vid Norrmalmstorg.

Clark Olofsson blev ökänd efter bankrånsdramat vid Norrmalmstorg i Stockholm år 1973. Nu är han tillbaka i Sverige – och planerar att stanna.

Efter att ha blivit frigiven från ett fängelse i Belgien är Clark Olofsson nu tillbaka på svensk mark. I måndags landade han på Landvetters flygplats i Göteborg och han ska nu ta sig vidare till Malmö, skriver Aftonbladet.

– Det känns skönt att vara fri och det är varmt och gott här, säger han till tidningen.

LÄS MER: Clark Olofsson svensk medborgare igen

Världskänd genom bankrånsdramat

Clark Olofsson blev världskänd när han deltog i bankrånsdramat på Norrmalmstorg i Stockholm år 1973. Under dådet hölls flera personer kidnappade i sex dagar av bankrånarna Jan Erik Olsson och Clark Olofsson.

Offren utvecklade en relation till kidnapparna och tog deras parti mot polisen. Detta fortsatte även efter de sex dagarna i fångenskap – något som sedan dess kallats för “Stockholmssyndromet”.

”Hälsat på släktingar”

För Aftonbladet berättar Olofsson att han spenderat de senaste dagarna i Göteborg med att träffa släktingar. Nu planerar han att ta en månads semester för att skriva och ”snacka lite med folk”.

– Jag är på väg till Malmö nu där jag ska bo, säger Olofsson.

LÄS MER: Polisen i Malmö erkänner: ”Nästintill omöjligt att brottsförebygga”

År 1996 sa Olofsson upp sitt medborgarskap i Sverige och utvisades senare på livstid när han 2016 flyttades till ett fängelse i Belgien. Men förra året ansökte han och fick tillbaka medborgarskapet, vilket gjorde att han än en gång kunde återvända till Sverige.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott