Toleransen mot homosexuella har på senare år minskat i Ryssland. Detta visar en undersökning från ett statligt opinionsinstitut, uppger Sveriges radio.

Dmitry Lovetsky / Ap

Gayrättsaktivister demonstrerar i St. Petersburg i maj 2013 i samband med OS i Sotji.

Homosexualitet är fortfarande tillåtet i Ryssland, men toleransen mot HBTQ-personer minskar och de är allt mer utsatta. Enligt en färsk undersökning från ett statligt opinionsinstitut har motståndet mot homosexualitet ökat kraftigt i landet, rapporterar Sveriges radio.

LÄS MER: Ryssland förbjuder transexuella att köra bil

2005 var en majoritet, 60 procent, mot samkönade äktenskap. Nu har siffran ökat till 80 procent. En av fem i Ryssland anser att homosexuella är så farliga för samhället att de måste isoleras. Det är nästan en fördubbling på tio år, då den senaste jämförbara studien enligt radion genomfördes. 

Den ökade intoleransen skulle kunna förstås i ljuset av ett under president Vladimir Putin allt mer konservativt styre och den anti-homolag som röstades igenom 2013. Den kontroversiella lagen innebär ett förbud mot ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer”, vilket i praktiken gör det olagligt att visa att man inte är heterosexuell.

LÄS MER: Nej, Ikea har inte gjort en regnbågskudde som heter Putin

Formellt riktar den sig till barn, men i praktiken har den enligt Sveriges radios korrespondent lett till en hårdnande attityd mot homosexuella överlag. I samband med att lagsförslaget röstades igenom uppgavs den även ha ett starkt stöd bland den ryska befolkningen.

Trots de förändrade attityderna uppges det i den aktuella undersökningen framgå att fler ryssar anser att staten inte ska lägga sig i människors sexuellas läggning samt att homosexuellas rättigheter ska garanteras.

LÄS MER: Irland sa ja till samkönade äktenskap – så här ser det ut i världen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik