Soldiers of Odin attackerades i juli av personer från den vänsterextrema miljön. Konfrontationerna har ökat, enligt Säpo. Arkivbild.
Soldiers of Odin attackerades i juli av personer från den vänsterextrema miljön. Konfrontationerna har ökat, enligt Säpo. Arkivbild.

De höger- och vänsterextrema rörelserna i Sverige har blivit mindre aktiva på sistone. Trots det ser Säpo att konfrontationsbenägenheten mellan grupperna tenderar att öka.– De får näring av varandra, säger journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som har skrivit böcker om extremism.

Så sent som i juli attackerade personer från den vänsterextrema miljön en grupp ur nätverket Soldiers of Odin som nattvandrade i centrala Stockholm. Säkerhetspolisen (Säpo) har sett en tendens till upptrappad konfrontationsbenägenhet mellan extremistmiljöerna under det senaste halvåret.

"Ur ett längre tidsperspektiv är det dock inte nödvändigtvis en ökning. Antalet våldsamma konfrontationer mellan miljöerna och angrepp mot varandra har genom åren alltid gått i vågor, periodvis med hög intensitet", skriver Ahn-Za Hagström, Säpos chefsanalytiker i författningsskyddet, i ett mejl till TT.

Näring åt polerna

Enligt journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius, som har skrivit böcker om höger- och vänsterextremism, ger motsättningarna näring åt båda polerna.

– De rättfärdigar delvis sina metoder och sin existens genom att motståndaren finns.

Genom att hävda att motståndaren är kraftfull försätter sig rörelserna i ett martyrläge. Samtidigt pekar de på att polisen inte klarar av motståndaren och att extremrörelsen i fråga därför måste se till att "säkra gatorna", enligt Lodenius.

– Tredje man drabbas. Det är inte bara ett krig mellan de här sidorna. De är ganska urskillningslösa i vem de angriper, säger hon.

Minskad aktivitet

En tänkbar orsak till den ökade konfrontationsbenägenheten är att flera drivande våldsbenägna individer åter är aktiva i miljöerna, enligt Säpo.

"En annan är flyktingsituationen som föranlett vit makt-miljön, och aktörer i kretsen som omger miljön, att genomföra protestaktioner – vilket i sin tur skapat motreaktioner inom den autonoma miljön", skriver Hagström i mejlet.

Lodenius tror att Sverige kan vänta sig fortsatta konfrontationer mellan grupperna.

– Man får se det som en slumrande kraft som plötsligt kan bli tydligare. Händer det någonting i världen kan de plötsligt bli synliga och dyka upp och göra saker.

Trots en ökad tendens till konfrontation har den totala aktiviteten inom den vänsterextrema miljön minskat under de senaste åren, enligt Daniel Norlander, tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

– En hypotes är att polisen har varit framgångsrik i lagföringen av en del av de mest extrema individerna inom vänstermiljön, säger han till TT.

De som sitter fängslade kan inte leda några nya kupper och deras fängelsestraff kan dessutom ha en avskräckande effekt för andra vänsterextremister, anser han.

"Oroväckande utveckling"

Expos mätningar visar att även aktiviteten inom den högerextrema miljön har minskat, vilket sägs bero på att det inte är valår. Däremot har aktiviteterna koncentrerats till Nordiska motståndsrörelsen.

– Det är en ökad närvaro på gatan av en grupp som inte drar sig för att använda våld, säger tidskriftens redaktör Mikael Färnbo.

För att förhindra att extremisternas aktiviteter ökar är ett förebyggande arbete på längre sikt viktigt, anser Norlander.

Anders Wiklund/TT
Daniel Norlander är tillförordnad nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Arkivbild.
Tomas Oneborg/SvD/TT
Säkerhetspolisen (Säpo) har sett en tendens till upptrappad konfrontationsbenägenhet mellan extremistmiljöerna under det senaste halvåret. Arkivbild.
JESSICA GOW / TT
Journalisten och författaren Anna-Lena Lodenius har bland annat skrivit boken "Extremhögern" med Stieg Larsson 1991. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset