Debatten om Nato tog fart redan på presskonferensen då den säkerhetspolitiska utredningen presenterades. Från vänster Anders Schröder (MP), försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström (S), utredaren Krister Bringnéus, Hans Wallmark (M), Kerstin Lundgren (C) och Mikael Oscarsson (KD).
Debatten om Nato tog fart redan på presskonferensen då den säkerhetspolitiska utredningen presenterades. Från vänster Anders Schröder (MP), försvarsminister Peter Hultqvist och utrikesminister Margot Wallström (S), utredaren Krister Bringnéus, Hans Wallmark (M), Kerstin Lundgren (C) och Mikael Oscarsson (KD).

Sprickan om säkerhetspolitiken ökar i svensk politik.Försvarsminister Peter Hultqvist (s) varnar för att Alliansen ska splittra nationen.

Redan på presskonferensen om regeringens säkerhetspolitiska utredning tog Natodebatten fart. Utrikesminister Margot Wallström (S) betonade vikten av att undvika dramatiska förändringar i säkerhetspolitiken. Alliansfriheten ligger fast, meddelade hon.

De borgerliga partierna i Alliansen anser att utredningens slutsatser tydligt talar för att Sverige behöver gå med i Nato och kräver att regeringen tar steg mot ett medlemskap.

Det fick Wallström att varna för Alliansens "tvära kast" i säkerhetspolitiken och kritisera partierna för att från en dag till en annan svängt i Natofrågan.

Tar ej ställning

Utredningen tar inte ställning till om Sverige bör gå med i Nato och utredaren, ambassadör Krister Bringéus, vill inte avslöja vad han personligen tycker. Ett beslut om en Natoansökan är politiskt och går inte att utreda fram, anser han.

Däremot pekar utredningen på för- och nackdelar. En av de viktigaste slutsatserna är att ett Natomedlemskap skulle bidra till att avskräcka Ryssland från en militär konflikt i Östersjön.

Det är, enligt Moderaternas försvarspolitiske talesperson Hans Wallmark, avgörande för att Sverige ska gå med i Nato, eftersom säkerheten då ökar både för Sverige och för regionen.

"Ingen avspänning"

Men Wallström gör en annan tolkning.

– En Natoansökan skulle inte bidra till avspänning, säger hon.

Wallström pekar på en annan av utredningens slutsatser. Bara misstanken om att försvarsalliansen skulle vilja uppföra militära anläggningar på svensk mark kan leda till ökad rysk upprustning.

Dessutom anser utredningen att Sverige visserligen löper stor risk att dras in om det blir en konflikt mellan Ryssland och Nato om Baltikum, men bedömer en sådan konflikt som osannolik.

Inget veto

Bråket om Sveriges säkerhetspolitik kan spetsas till ytterligare framöver. Den förre moderatledaren Fredrik Reinfeldt ansåg att ett svenskt Natomedlemskap inte är aktuellt så länge Socialdemokraterna inte är med i båten. I dag låter det annorlunda.

– Inget parti har veto, säger Moderaternas Hans Wallmark (M).

Han betonar dock vikten av ett brett folkligt stöd.

Liberalernas Jan Björklund utesluter inte att en eventuell framtida Alliansregeringen skulle kunna lämna in en Natoansökan.

– Om läget försämras i Östersjön så kan inte ett parti ha veto, säger han.

Majoritet emot

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) varnar för eventuella sådana borgerliga planer och angriper Björklund.

– Han måste ju också värdera vad det innebär att driva igång en splittring i nationen, säger Hultqvist.

– Det är definitivt inte bra för Sverige.

Partier som är mot ett svenskt Natomedlemskap har klar majoritet i riksdagen i dag. Dit hör Sverigedemokraterna, som dock har enskilda företrädare som är positiva till försvarsalliansen.

Fredrik Persson/TT
Utrikesminister Margot Wallström (S) säger, till en kör av protester från de borgerliga partierna, att ett svenskt medlemsskap i Nato inte finns på kartan.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset