En kvinna i heltäckande baddräkt, så kallad burkini. Arkivbild.
En kvinna i heltäckande baddräkt, så kallad burkini. Arkivbild.

Det skulle vara författningsvidrigt och ineffektivt att införa en lag som förbjuder så kallad burkini i Frankrike. Dessutom skulle en sådan lag resultera i skador som inte går att reparera.

Det slår den franske inrikesministern, Bernard Cazeneuve, fast i en intervju i dagstidningen La Crox på söndagen.

Omkring 30 franska kommuner har nyligen infört förbud mot att använda burkini på badstränderna. I fredags prövades frågan av Frankrikes högsta förvaltningsdomstol i en kommun och domstolen hävde då preliminärt burkiniförbudet. Beslutet ska gälla till dess att ett definitivt beslut är fattat, meddelade domstolen.

Men lokala borgmästare har förklarat att man kommer att trotsa domstolen och behålla förbudet, Dessutom har ex-presidenten Nicolas Sarkozy sagt att han tänker totalförbjuda burkini om han åter väljs till Frankrikes president. Men någon sådan lag kommer knappas bli aktuell under den sittande regeringen, enligt Bernard Cazeneuve.

– Regeringen... kommer inte att lagstifta om detta eftersom en sådan lag skulle strida mot författningen. Den är ineffektiv och skulle sannolikt öka antagonismen och orsaka irreparabla skador, säger han i intervjun.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset