Minst 15 personer med albinism, de flesta av dem barn, har skadats, bortförts eller dödats i Östafrika de senaste sex månaderna. OBS. Genrebild.
Minst 15 personer med albinism, de flesta av dem barn, har skadats, bortförts eller dödats i Östafrika de senaste sex månaderna. OBS. Genrebild.

Malawisk polis har blivit tillsagd att skjuta den som attackerar eller bortför personer med albinism. Detta för att stävja våldet och dödandet som drabbar den i Östafrika svårt utsatta gruppen.

Minst 15 personer med albinism, de flesta av dem barn, har skadats, bortförts eller dödats i Östafrika de senaste sex månaderna.

I Malawi, Tanzania och Burundi har man på senare tid även märkt av en ökning av våldsbrott riktade mot denna grupp, skriver brittiska The Independent.

Den brutala behandlingen av människor med albinism kommer av att deras kroppar värderas högt av häxdoktorer i vissa områden i Östawfrika, då man tror att kroppsdelar besitter undergörande krafter. Bland annat görs drycker och trollformler av dem, eftersom de inom svart magi tros bringa lycka, välstånd och rikedom.

Enligt Röda korset ska häxdoktorer har betalat så mycket som 75 000 dollar för en full uppsättning albinoskroppsdelar. I organisationens rapport "Through albino eyes", "Genom albinos ögon", från 2009 skildas deras utsatthet.

​Orden om att skjuta personer som angriper personer med albinism kommer enligt The Independent från polisinspektören Lexen Kachama. Han ska ha instruerat poliser att ”skjuta varje kriminell som är våldsam när den blir påkommen med att föra bort personer med albinism”.

– Vi kan inte bara titta på när våra vänner med albinism dödas som djur varje dag. Vi inser att dessa personer är hänsynslösa, saknar barmhärtighet och därför måste behandlas så, ska han ha sagt.

Uttalandet kommer efter att FN förra månaden fördömde dödandet av albinos och varnade för det kraftiga ökningen av antalet mord, skriver The Independent.

Albinism är en genetiskt ärtflig sjukdom som drabbar en på 20 000. Den gör kroppen oförmögen att producera melanin, det pigment som färgar hud, hår och ögon.

Det uppges vara vanligare med albinism i Afrika söder om Sahara och drabbar cirka en på 1 400 personer i Tanzania.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset