En Chihuahua får akupunktur på ett djursjukhus i Tokyo.
En Chihuahua får akupunktur på ett djursjukhus i Tokyo.

Att gå och få små nålar intryckta på olika ställen i kroppen är något vi människor kunnat göra en längre tid men intresset ökar även att ge sina husdjur akupunktur.

Den kinesiska terapin akupunktur för djur är något som växer i popularitet skriver BBC. Precis som att människor får akupunktur genom nålar som trycks in i huden sker det på samma sätt hos djur för att lindra smärta genom att stimulera blodcirkulationen.

Att sätta in nålar i huden på ett djur kan låta som väldigt stressande för djuret men Mariette Milestad som är diplomerad djurakupunktör berättar att de flesta djur somnar under behandlingen.

– Hundarna lägger sig ner och somnar och hästar hänger med huvudet och är liksom totalt avslappnade.

Omkring tolv nålar sätter Mariette Milestad in i ett djur. Nålarna är så tunna att djuret knappt känner dem och enligt Milestad kan de flesta djur behandlas med akupunktur.

LÄS MER: Hundar blev blå av avfall – nu straffas industriföretag

The International Veterinary Acupuncture Society, IVAS, som bland annat utbildar inom akupunktur hos djur har enligt brittiska BBC cirka 1900 medlemmar. En specialist inom akupunktur i Shanghai som Reuters har talat med säger att han har behandlat över 2000 hundar och katter sedan kliniken öppnade för fyra år sedan.

Förutom att Mariette Milestad själv behandlar djur driver hon även en skola där hon utbildar personer inom metoden. Hittills har hon utbildat 120 personer och hon märker att intresset för att använda akupunktur på djur ökar.

– Det är väldigt många som mejlar och vill ha mer information och som är intresserade, berättar Mariette Milestad.

– Jag åker och behandlar i både Luxemburg, Tyskland och Frankrike och snart ska jag även till Åland och behandla djur.

LÄS MER: Länsstyrelsens krav på ankägaren: Skaffa en kompis till ankan

Den sorts behandling som Mariette Milestad använder och utbildar inom kallas för traditionell kinesisk medicin, TCM, som enligt henne är en flera tusen år lära. Syftet med TCM är att behandla både symptomen och orsaken till problemet. Att privatpersoner väljer att ge sitt husdjur akupunktur säger hon har att göra med att det kan fungera som ett komplement till andra läkemedel. Det går bland annat att behandla muskulära- och mentala problem samt hudproblem som exempelvis eksem och klåda.

Trots att flera nålar sticks in i djuret så finns det inga risker att djuret skadas enligt Mariette Milestad, diplomerad djurakupunktör.

– Har man en lång utbildning så finns det egentliga inga risker. Man kan få ett blåmärke. Sätter man fel händer ingenting, det får ingen effekt.

Mariette framhäver dock att alla djurägare först måste ha varit i kontakt med en veterinär innan ett djur kan behandlas med akupunktur.

– Vi kommer ju inte ut och ger några diagnoser utan vi kompletterar det veterinären har sagt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om djur