En råtta springer från en soptunna med en bit mat i munnen.
En råtta springer från en soptunna med en bit mat i munnen.

Sommarvärme och picknickrester får råttorna att dansa på bordet. Men även om råttorna upplevs som fler är det svårt att säga om beståndet har ökat i Sverige.

Precis som vi människor njuter råttorna lite extra under sommarmånaderna. Framför allt märks det i storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö.

– Vi har en ökning av våra uttryckningar när det gäller råttor, både inomhus och utomhus, berättar Sven Jeppsson, skadedjurstekniker på Anticimex, under en uttryckning på Södermalm i Stockholm.

Men om den totala andelen råttor i Sverige har ökat är svårt att säga, enligt honom. Upplevelsen av att det finns fler råttor behöver inte vara synonym med ett ökat bestånd.

Svåra att räkna

– Inte ens de bästa ekologerna kan säga om råttorna har blivit fler, ingen vet exakt hur många de har varit. Råttor är otroligt svåra att räkna, men observationer tyder på att det är fler råttor där människor befinner sig och att kontakten till människor har ökat, säger Tanja Strand, forskare vid Uppsala universitet.

Att sommaren är en högsäsong när det gäller sanering av råttor är inte så konstigt. En del av våra sommarvanor tenderar att locka till sig de små gnagarna.

Tvingas flytta

– Vi är generellt duktiga i Sverige på att hålla råttorna under kontroll, vi lägger matrester och sopor i sopkärl. Men råttorna är nära oss hela tiden och under sommaren ser vi fler av dem för att vi är ute mer och för att vi exempelvis lämnar matrester efter oss när vi har varit ute och haft picknick, säger Gert Olsson, viltekolog vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Det faktum att vi stör råttornas boplatser påverkar också synligheten.

– Både i Stockholm och i Göteborg ser man oftare råttor på markplan. Råttor bor ju företrädesvis i kloaksystem, men i och med ombyggnationer och liknande arbeten tvingas de upp. Sedan finns det också gissningar om att antalet råttor är fler eftersom att klimatet ändras och då trivs de bättre, säger Tanja Strand.

Izabelle Nordfjell/TT
Råtthål på Södermalm i Stockholm.
Izabelle Nordfjell/TT
Sven Jeppson, skadedjurstekniker på Anticimex i Stockholm.
Izabelle Nordfjell/TT
Det är svårt att säga att om andelen råttor har ökat i Sverige, men vi ser dem mer i dag, framför allt i storstäderna. En enkel förklaring kan vara att vi bygger om en hel del, vilket gör att råttorna tvingas upp på markplan.
Izabelle Nordfjell/TT
Sven Jeppson, skadedjurstekniker på Anticimex, sätter ut lådor med gift för att få bort råttorna nära Björns trädgård på Södermalm i Stockholm.
Izabelle Nordfjell/TT
Lådorna med gift placeras ut på flera ställen nära råtthålen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset