Antalet operationsrobotar på svenska sjukhus ökar kraftigt, men får kritik. Arkivbild.
Antalet operationsrobotar på svenska sjukhus ökar kraftigt, men får kritik. Arkivbild.

Antalet kirurgrobotar som hjälper läkare vid operationer och ingrepp ökar kraftigt på svenska sjukhus. Men den snabba expansionen får kritik, även från robotoperatörer, enligt Dagens Medicin.

I år finns 27 robotar, jämfört med åtta 2012, enligt en sammanställning från tidningen.

En av robotarna finns i Västerås.

– Det blir kortare sjukskrivningar, kortare vårdtider och mindre lidande för patienterna, Helt enkelt bättre livskvalitet, sade Anders Nilsson, verksamhetschef på ortopeden, till VLT tidigare i år.

Men flera läkare och experter är kritiska mot den snabba expansionen, där roboten ses som en statusmarkör för att locka läkare att söka sig till sjukhuset. För att utnyttjas fullt ut bör minst 200 operationer per år göras, och varje person som hanterar den bör göra minst 30–50 ingrepp om året för att behålla sin skicklighet. Men i vissa landsting är antalet så få som sju, skriver Dagens Medicin.

– Det är inte patienten som är i centrum när landstingen gör de här investeringarna, utan andra faktorer. Min bedömning är att kvaliteten blir bättre om ingreppen koncentreras till färre platser med specialiserade och kunniga kirurger. Kirurgen är den största riskfaktorn. För det här är svårt, så minst 50 operationer om året måste man göra, säger Peter Wiklund, professor och en av landets mest erfarna robotkirurger, till tidningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset