Inredningen är gjord för att se ålderstigen och sliten ut.
Inredningen är gjord för att se ålderstigen och sliten ut.

Vill du avnjuta enkel och vällagad ­husmanskost men en öl från ett mindre bryggeri tycker Erik Almqvist att du bör ta dig till Ölstugan Tullen.

Menyn.

Baren som erbjuder öl från ett fyrtiotal mindre bryggerier.

Andra Långgatan.

Fram tills i fjol var lokalen på Andra Långgatan 13 fylld av dildos, porrfilmer och andra sexartiklar. När butiken Sex in the City flyttade ut lade Mattias Jakob och Andreas Jakob från Linnéterrassen in ett svartvitt stengolv och betsade plankväggarna gråa för att det skulle påminna om det klassiska ­öl­sjappet Tullen som låg på Järntorget kring förra sekelskiftet.

Första gången jag var här, strax efter nyår, var stället så nyöppnat att det ­fort­farande luktade målarfärg och nystelnad cement. Även om det stod 1892 på dörren och inredningen var gjord för att se ålderstigen och sliten ut var det uppenbart att den nya ölstugan sannolikt inte hade mycket mer än namnet gemensamt med den gamla. Och det är egentligen inget konstigt med det. När bröderna Jakob döpte sin nya skapelse till Tullen handlade det snarare om att annektera en historia än ett koncept. Patina och karaktär går inte att fejka, inte ens i den ytliga restaurangvärlden.

När jag och min vän Lukas återvänder några veckor senare har färglukten lagt sig och blandats med en doft av utskvätt öl. Vi sjunker ner på en av de robusta bänkarna vid ett långbord i trä och beställer varsin Sleepy Bulldog Pale Ale från Gotlands Bryggeri. Dryckessortimentet är överlag sympatiskt och består av ett fyrtiotal öl med ­fokus på mindre svenska bryggerier som Ocean, Oppegårds och Mölndalsbryggeriet Dugges. När den här tidningen går till tryck ska de också ha fått en egen red ale från Ocean.

Bara omkring en tiondel av gästerna är kvinnor. Resten består av en blandning av farbröder i skinnjackor och tunna Andra Långgatanmän med varierande typer av ansiktsbehåring. Bredvid oss sitter fyra välfriserade gymnasiekillar med stängda matteböcker och gör upp ett noggrant system för hur många poäng det ger att »sätta« ett antal tjejer i deras bekantskapskrets. De har särskilda koefficienter för olika sexuella övningar som multiplicerar poängen. Trots Andra Långgatans pågående klassresa från smuts och porr till ­fin­smakaröl och husmanskost tycks det ­frivola arvet sitta kvar.

Maten är enkel men prisvärd och väldigt vällagad. Menyn på griffeltavlan över baren ändras veckovis, men består under vårt besök av rätter som smör-ost-sill-tallrik (69 kronor), jordärtskockssoppa (85 kronor) och fiskgratäng (100 kronor). Jag beställer in en Pytt Bellman för en hundring. Den är överraskande rik på kött och fläsk, och med den gräddstuvat mjuka potatisen kunde det lätt ha blivit stabbigt, men portionerna är precis ­lagom stora. Ännu bättre är det stekta fläsket med raggmunk och ett berg av lingon (100 kronor) som Lukas får in på en kantstött tallrik. Trots att vi blir ordentligt mätta kan vi sedan inte låta bli att avrunda med en smulig lingonpaj med ­vaniljsås för 59 kronor som smakar lika hemlagat och bra som den mormor brukade bjuda på.

Om du är ute efter att dricka din bärs i en genuin atmosfär bör du gå till Sjuans ölhall på Kungstorget istället. Det är jätte­trevligt – men det kan dra kallt, ljuden ekar mot stengolven och de serverar inget matigare än chilinötter. Vill du hellre sitta varmt och bekvämt, dricka god öl och käka bra och billig husman ­duger Tullen riktigt gott.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset