Skorpionen är inte densamma som hittades i Örebro.
Skorpionen är inte densamma som hittades i Örebro.

En Örebrofamilj fick en oväntad chock när de stötte på en levande skorpion i garderoben till sin lägenhet.

Det var på söndagskvällen som kvinnan i hemmet hamnade i det ovanliga mötet med en skorpion i deras klädkammare, skriver na.se.

– Hon blev livrädd. Hon visste inte att det var en skorpion och tänkte ta papper och klämma ihjäl den, säger mannen i familjen till na.se.

– Det är det sjukaste jag varit med om.

De lyckades fånga in den åttabenta varelsen i en glasburk och ta en bild på den, som Anticimex sedan använde för att bedöma vilket djur det rörde sig om. Enligt Anticimex skadedjursexpert, Håkan Kjellberg, har den 3-4 centimeter stora skorpionen troligtvis följ med i något paket som familjen har beställt från Kina eller USA. Eller också har den hängt med hem från någon affärs fruktavdelning.

Experter: Därför borde du uppskatta parasiter och fästingar

Trots att varor från södra Europa kontrolleras innan de förs in i Sverige händer det att skorpioner kan följa med därifrån också.

– Visst kan det vara skräckinjagande att se en skorpion. Skorpioner tros vara lika med död och allmän plåga. Men det finns olika arter och en del är mer harmlösa, säger Håkan Kjellberg till na.se.

Under måndagen kommer Anticimex att avliva skorpionen och eventuellt också kunna artbestämma den och på så sätt avgöra varifrån den troligtvis kommer. Men familjen är fortfarande orolig för att det kan finnas fler exemplar av det taggbestyckade krypet kvar i deras hem.

– Vi har fått prata med en expert som säger att de alltid är ensamma. Jag litar på dem (Anticimex) men min fru är mer orolig, säger mannen i familjen.

Det finns ungefär 1 500 typer av skorpioner i världen, och ungefär 25 stycken är dödligt giftiga. Anticimex kommer inte att kontrollera om fler skorpioner finns i lägenheten eftersom de jagar ensamma, och det anses ”ytterst osannolikt” att det skulle finnas fler, säger Håkan Kjellberg.

Kvinna låste in taxichauffören när hon inte kunde betala – döms

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset