Gustavo Dudamel och Simon Bolivar-orkestern sprider musik till barn och unga. Arkivbild,
Gustavo Dudamel och Simon Bolivar-orkestern sprider musik till barn och unga. Arkivbild,

För första gången får barnen en egen konsert på Östersjöfestivalen. Och Simon Bolivar-orkestern från Venezuela visar hur musikglädje kan spridas till fler unga.

Östersjöfestivalen dignar som vanligt av programpunkter för dem som älskar klassisk musik. Den inleds med nyskriven svensk kammaropera och avslutas med en skräll: det grandiosa dramat "Elektra", där Esa-Pekka Salonen dirigerar Finlands nationalopera med Nina Stemme i titelrollen.

Världsstjärnorna flockas

Och fler världsstjärnor finns bland solisterna, säger Michael Tydén, festivalchef och medgrundare.

– Att ha pianisten Yuja Wang, mezzosopranen Olga Borodina och Gustavo Dudamel på samma vecka, det är inte många ställen det händer på i världen.

Men är det här främst en festival för de redan invigda? Nej, Michael Tydén säger att man har försökt bredda programmet, även om de flesta lyssnar via direktsändning i radio. I år får till exempel även barnen en egen programpunkt: "Sagan om Peter och vargen" av Sergej Prokofjev, tolkad av Mariinskijteaterns orkester under ledning av Valerij Gergiev.

Kritik mot Gergiev

Den ryske dirigentens medverkan har dock väckt kritik tidigare år, eftersom han är en uttalad Putin-anhängare. Något som kan tyckas ironiskt då årets tema för festivalen är "yttrandefrihet", i samband med att den svenska tryckfrihetsförordningen fyller 250 år.

– Gergiev är inte inbjuden som politiker utan som världsdirigent och medgrundare till festivalen, säger Michael Tydén som framhåller festivalens syfte att väcka dialog mellan Östersjöländerna, via kulturen. Miljö är ett av de ämnen man fokuserar på och i år delas boken "50 sätt att rädda Östersjön" ut till publiken.

Festivalens andra stora världsdirigent, Gustavo Dudamel, har rötterna i ett hyllat musikinitiativ som startade för 40 år sedan, El Sistema i Venezuela. Via musiken har den venezuelanske varianten lyft hundratusentals unga från gatorna och Östersjöfestivalen samarbetar sedan flera år med den svenska motsvarigheten.

Norbert Kniat
Pianisten Yuja Wang är en av världsstjärnorna som besöker festivalen. Pressbild.
Mattias Ahlm
Mariinskijteaterns orkester med Valerij Gergiev som dirigent spelar "Peter och vargen" för barnen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset