Orkanen Idai har orsakat stor förödelse i Mozambique.
Orkanen Idai har orsakat stor förödelse i Mozambique.

Den 9 mars uppstod cyklonen Idai i Moçambiquekanalen. Man befarar att 1 000 personer dött och flera hundratusen är hemlösa. Cyklonen är en av de värsta i modern tid. Det här innebär väderfenomenet.

Vad är en cyklon?

Ordet cyklon betyder egentligen lågtryck. Orkaner och tyfoner är båda exempel på cykloner. När en cyklon har nått en medelvind på minst 32,6 m/s räknas det som en orkan.

LÄS MER: Då brukar våren komma till dig – se SMHI:s kartor

Hur uppstår den?

En cyklon bildas när ett lågtryck uppstår i ett område där lufttrycket är lägre än omgivningen. En tropisk orkan, vilket är det som slagit mot Moçambique, uppstår när havsvattentemperaturen är över 26 grader.

LÄS MER: Här är ”paradisen” på EU:s svarta lista

När ånga stiger kan ett åskväder bildas över havet. Därefter bildas virvelvindar när ett lågtryck dragit in åskovädret till mitten av själva lågtrycket. 

Var uppstår de någonstans?

De uppstår i Atlanten, västra, östra och södra Stilla havet, samt norra och södra Indiska oceanen. Oftast dyker de upp strax norr eller söder om ekvatorn.  

LÄS MER: Tänk på det här när påståenden sprids vid stora nyhetshändelser

Är det vanligt?

Enligt SMHI bildas mellan 80 och 90 tropiska cykloner varje år. Platser som Australien, Indonesien eller Mexikanska golfen brukar vara extra utsatta.

Hur får de sina namn?

För cykloner i Atlanten och Stilla havet ändras namnen vartannat år. Det ena året får de endast kvinnonamn. Det andra endast mansnamn. National Hurricane Center har listor gjorda i förväg på namn som kan användas.

LÄS MER: Här är terrorhoten som har riktats mot Nya Zeeland

I andra delar av världen används rullande listor med olika namn.

Om en tropisk cyklon varit extremt dödlig tar namnet som använts bort från listan, men det måste varje land själv begära.

Tre förödande cykloner genom tiderna

1970: Bholacyklonen. Cyklonen drog in över Gangesdeltat i Indien. Runt 300 000 personer tros ha dött.

2005: Katrina. I augusti 2005 drog Katrina in över New Orleans i USA. Uppskattningsvis förlorade 1800 personer livet.

2019: Idai. Den tropiska storm som drog in över Moçambique och Zimbabwe. Dödssiffran fortsätter att stiga i båda länder och flera hundratusen människor har tvingats från sina hem.

Källa: SMHI.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset