Totalt handlar det om över 1500 självupplevda berättelser som på olika sätt beskriver hur situationen kommit att bli allt mer ohållbar.
Totalt handlar det om över 1500 självupplevda berättelser som på olika sätt beskriver hur situationen kommit att bli allt mer ohållbar.

Under #pressatläge vittnar över 1 500 förskolechefer, förskollärare, barnskötare och vårdnadshavare om en förskola i förfall. "Vi är otroligt många som står bakom detta och det ingenting som man bara kan vifta bort", säger initiativtagaren Karin Nörthen.

Det är gruppen Förskoleupproret som ligger bakom initiativet. En grupp som startades genom två engagerade förskollärare men som på kort tid samlat cirka 18 000 medlemmar.

Tillsammans har de listat ett tiotal krav som de menar är avgörande för att kunna bedriva en bra förskoleverksamhet – nu går de också ut i ett gemensamt uppror där förskolechefer, förskollärare, vårdnadshavare och barnskötare vittnar om sina erfarenheter under hashtaggen #pressatläge.

LÄS MER: Debatt: Jag orkar inte hålla käften om kaoset i förskolan längre

Totalt handlar det om över 1500 självupplevda berättelser som på olika sätt beskriver hur situationen kommit att bli allt mer ohållbar.

”Innan så hade jag arbetat med utbildade med stort engagemang, så det blev en ny verklighet för mig. Efter fyra månader ville jag bara gråta. Då hade jag arbetat med så många outbildade vikarier att jag tappat räkningen och knappt orkade bry mig om det, för jag orkade inte lägga mer energi på att vara ‘tillmötesgående och ta hand om vikarierna så de vill vara kvar’, då barnen måste gå först”, skriver en förskollärare i Arvika.

”Jag har jobbat med pedagoger med så fina förhållningssätt, som vrider och vänder på sig, kämpar för verksamhetens bästa. Men i och med att förutsättningarna bara blir sämre och sämre så slocknar eldsjälarna en efter en”, skriver en annan från Sandviken.

LÄS MER: Supernannyn: Tecknen som kan visa att ditt barn mår dåligt på förskolan

Vittnesmålen som rapporterats in under januari och februari i år, och som kan läsas i sin helhet här, har på måndagen lämnats över till Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand och Kommunals ordförande Tobias Baudin.

–  Vi är otroligt många som står bakom detta och det ingenting som man bara kan vifta bort. Alla säger i stort sätt samma sak – det handlar om minskade barngrupper och planeringstid, säger förskolläraren och initiativtagaren Katrin Nörthen till Metro.

Men hur kommer det sig att ni behövt gå så långt som till ett uppror? 

– En del av det handlar om att det finns en tystnadskultur för att inte oroa vårdnadshavare. Det finns till och med de som blivit tillsagda att absolut inte säga till någon, inte ens sin närmsta vän om hur det är ställt på förskolan, och det kan man diskutera om det är ens lagligt.

Förskoleupproret

Förskoleupproret arbetar för bättre förutsättningar i förskolan för alla barn och pedagoger.

Upproret startades av Anki Jansson och Malin Hörlin under en utvecklingsdag hösten 2013. Efter att ha startat en grupp på Facebook växte antalet medlemmar och i dag har de mer än 18 000 anslutna.

Förskoleupproret har bland annat skickat brev till politiker, startat och skickat en namninsamling till Utbildningsministern och ordnat en nationell manifestation på Mynttorget i Stockholm.

Tillsammans har de formulerat ett tiotal krav – bland annat vill de att barngruppsstorleken ska vara anpassad efter lokalens storlek, att barn med särskilda behov ska få de resurser som krävs, och att de som jobbar inom förskolan ska få genomgå fortbildning och kurser på arbetstid samt högre lön.

Källa: Förskoleupproret

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Förskola