Tusentals kronor har samlats in för att skänka till den eller de som misshandlade Hagamannen.
Tusentals kronor har samlats in för att skänka till den eller de som misshandlade Hagamannen.

En man har startat en insamling på Facebook för att skänka pengar till de "hjältar" som misshandlade Hagamannen med en golfklubba. – Jag börjar med att lägga 1 000 spänn i potten, skriver han.

Tre män sitter just nu häktade för att ha misshandlat Hagamannen – som släpptes fri för ungefär en månad sedan – med en golfklubba. En av männen skrev dagen efter misshandeln på sin Facebook-sida något som kan tolkas som ett erkännande, men i rätten har han förnekat, skriver SVT.

”synd på min fina king cobra golfklubba bara..men på kåken sa vi.. en bra våldtäktsman är en död våldtäktsman”. de står jag fast vid”, skrev han.

En annan person har skapat en insamling för att belöna den eller de ”hjältar” som har gjort sig ”förtjänta” av pengarna, skriver personen på Facebook.

LÄS MER: Efter dödshoten – Hagamannen kan få polisskydd

"Det här mina damer och herrar är hjältar. Var och varannan "tuffing" bedyrar efter ett par glas att de minsann ska klippa den där jäveln men att verkligen göra slag i saken kräver sin man och sin hängivelse. Jag kommer begära ut förundersökningsprotokollet när det släpps och den eller de av dom som förtjänar det ska belönas för deras civilkurage och heder. Jag börjar med att lägga 1000 spänn till "potten" för hjälten/hjältarna att dela på", står det.

Elza dunkels forskar om nätkulturer vid Umeå universitet, och hon beskriver händelserna som patriarkala reaktioner mot Hagamannen, och objektifiering av kvinnor, skriver SVT.

– Det är en machogrej att markera var man står i frågan. Både våldet mot Hagamannen och den här insamlingen är hur skruvat som helst. Att skydda kvinnor med våld är en del av en patriarkal hedersstruktur. Kvinnors rädsla tas som intäkt för att begå våldsbrott. Då är kvinnor dubbelt utsatta, säger Elza Dunkels, säger hon till SVT.

SVT har sökt mannen som försäkrar att hela potten – som på mindre än ett dygn har hunnit bli mer än 10 000 kronor – kommer att överlämnas till ”hjälten eller hjältarna”, men han har avböjt intervju.

LÄS MER: Nej, Swefilmer-gripen riskerar inte längre straff än Hagamannen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset