Från en demonstration till stöd för kvinnan tidigare i veckan.
Från en demonstration till stöd för kvinnan tidigare i veckan.

Över 100 000 personer har skrivit under en namninsamling för kvinnan som ska ha utsatts för den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Initiativtagarna hoppas på en lagförändring och nu ska namnen lämnas över till justitieminister Morgan Johansson (S).

I tisdags friade tingsrätten de män som stått åtalade för en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja. Domen har fått stor uppmärksamhet och samma dag som männen friades startade Emma Lindell och Filippa Bärve en namninsamling för de som stödjer kvinnan.

– Vi tänkte bara på den här kvinnan och på hur mycket hon fått utstå. Att hon först behövt ta sig från den här platsen där det inträffade, och att människor runt omkring inte hjälpt henne. Hon åkte och anmälde och sedan berättade hon i rättegången om allt hon varit med om. Hon har verkligen kämpat men blivit sviken av samhället gång på gång, säger Emma Lindell.

LÄS MER: Fittjafriads advokat: Vill få bort ofördelaktiga uppgifter om mannen från nätet

Namninsamlingen har rubriken ”Vi står bakom kvinnan i Fittja!” och i beskrivningen skriver initiativtagarna att: ”Alla som anmäler en våldtäkt förtjänar att deras historia tas på allvar och att brottet utreds noggrant”.

På måndagsmorgonen hade över 100 000 personer skrivit under namninsamlingen och nu är tanken att den ska lämnas över till justitieminister Morgan Johansson (S).

– Vi vill att det ska ske en lagändring så att fler våldtäktsmän döms. Vi vill kunna ha en lag som backar upp oss så att man känner sig trygg och en lag som är anpassad efter dagens samhälle för i dagsläget ser det inte ut så. Man måste känna att man har stöd från lagen, säger Emma Lindell.

Hon tror att den friande domen har spätt på en hopplöshet som många känner kring sexualbrott.

– Jag tror fler söker hjälp nu efter metoo men när sådana här domar kommer och man ser statistik på hur många våldtäktsanmälningar som leder till fällande domar så får man inte något hopp direkt. Vi måste få en förändring, säger hon.

LÄS MER: Se kvinnan i Fittja-fallet själv berätta: ”Fick mig att känna mig oerhört värdelös”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset