Fler och fler svenskar ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.
Fler och fler svenskar ansöker om skuldsanering hos Kronofogden.

101 095 svenskar har varit fast i 20 år eller längre i Kronofogdens register. Evighetsgäldenärerna lever på existensminimum. ”Många av de här människorna är uppgivna”, säger Johan Krantz på Kronofogden.

De senaste sju åren har antalet svenska evighetsgäldenärer, de människor som varit fast i Kronofogdens register i minst 20 år, ökat.

Men 2017 har det kommit ett trendbrott, visar nya siffror från Kronofogden. För första gången sedan 2010 har antalet evighetsgäldenärer minskat två år i rad.

– Vi hade en stor ökning, och den baserades på finanskrisen som uppstod 1992. Då ökade antalet skuldsatta människor till Kronofogden lavinartat fram till 1998, ungefär. Det gör ju att när vi tittar 20 år senare, så ser vi den effekten i att evighetsgäldenärerna ökar, säger Johan Krantz, analytiker på Kronofogden.

LÄS MER: Skyldig Kronofogden 56 miljoner – här är Sveriges största parkeringsbovar

Men nu börjar alltså den effekten plinga av – och Johan Krantz tror att evighetsgäldenärerna kommer att fortsätta minska.

– Det kommer ju fortsätta fyllas på, men inte på samma sätt som tidigare. Många av de som varit med i 20 år börjar dö, och det är allt fler som ansöker om skuldsanering, säger han.

Men trots minskningen är det fortfarande över 100 000 svenskar som är fast i en livslång skuld.

Det vanligaste skälet till att hamna i den situationen är att det sker en radikal förändring i livet.

– Under krisen på 90-talet var det till exempel folk som hade företag som gick i konkurs, och det följer med. Räntorna fortsätter att växa.

Evighetsgäldenärerna lever på existensminimum. Det spelar alltså ingen roll om de tjänar hundratusen eller en miljon kronor om året – Kronofogden mäter ändå ut all inkomst som går över det beloppet.

Hur lever de här människorna?

– Många är ganska uppgivna, men har anpassat sig efter en den krassa verkligheten. Sen finns det de som lever utanför systemet och jobbar svart och inte redovisar någon inkomst.

LÄS MER: Kronofogden vägrar driva in bluffskulder

För att ta sig ur skulden finns det två alternativ. Antingen gör du en uppgörelse med fordringsägarna – eller så ansöker du om skuldsanering hos Kronofogden. Får du det beviljat lever du på existensminimum i fem år, för att sedan få skulden avskriven.

Hur påverkar det här samhället?

– Att leva i överskuldsättning är inte bra för hälsan, och det innebär kostnader för samhället i form av sjukvård och minskade skatteintäkter. Det finns absolut en sån effekt, säger Johan Krantz.

Lista: Så många evighetsgäldenärer finns i ditt län

Blekinge: 1 650

Dalarna: 3 075

Gotland: 790

Gävleborg: 3 612

Halland: 2 323

Jämtland: 1 436

Jönköping: 2 963

Kalmar: 2 747

Kronoberg: 1 516

Norrbotten: 2 620

Skåne: 14 348

Stockholm: 18 883

Södermanland: 3 488

Uppsala: 2 934

Värmland: 3 718

Västerbotten: 1 816

Västernorrland: 3 172

Västmanland: 2 899

Västra götaland: 15 606

Örebro: 3 242

Östergötland: 4 579

Källa: Kronofogden

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Kronofogden