Över 2 000 i slagsmål hos Iphone-tillverkare
Över 2 000 i slagsmål hos Iphone-tillverkare

Kinesiska Foxconn som bland annat tillverkar nya Iphone 5 har drabbats av fler problem. 2 000 anställda hamnade i slagsmål – 40 till sjukhus.

Foxconn har nu fått stänga ner fabriken efter slagsmålet i söndags. Enligt lokal media kallades 5 000 poliser till platsen. Bråket utbröt vid sovsalar i närheten av en fabrik i Taiyuan.

Under måndagen håller fabriken stängt, men på tisdag ska de 79 000 anställa återvända till jobbet. Foxconn har inte kommenterat huruvida Iphone 5 tillverkas i fabriken. Apple är bara ett av flera teknikföretag, vid sidan av exempelvis Microsoft och HP, som använder Foxconns tjänster.

Slagsmålet pågick i ungefär fyra timmar, enligt Time. Runt 40 personer fördes till sjukhus och flera greps av polis. På nätforum i Kina finns uppgifter om att bråket utlöstes av att en säkerhetsvakt slog en anställd, skriver tidningen.

Tidigare har Foxconn varit i blåsväder då en självmordsvåg drabbade de anställda. Anledningen var fabrikernas hårda arbetsförhållanden och låga löner. När en representant från Apple besökte en av fabrikerna visade det sig att många tvingades jobba 60 timmar i veckan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset