Barn i Sagaing-regionen. Arkivbild.
Barn i Sagaing-regionen. Arkivbild.

Mer än 30 barn har avlidit i en hittills oklar sjukdom i en avlägsen del av norra Burma och hälsovårdsmyndigheter kämpar nu med att behandla offren.

Sjukdomen, med mässlingsliknande symptom, har drabbat utkanten av norra Sagaing-regionen, som gränsar mot östra Indien och bebos av människor från den etniska gruppen Naga.

Omkring 200 personer har drabbats. Både barn och vuxna har avlidit sedan utbrottet i juni, säger en regionalpolitiker till AFP, men sjukdomen verkar mest dödlig för barn under fem år.

Han beskriver offrens symptom: Utslag över hela kroppen, feber och svårigheter att andas på grund av svår hosta med blod.

Utbrottet bekräftas från huvudstaden Naypyidaw och tester har genomförts för att få svar på vad som drabbat regionen.

– Vi antar i ett inledande skede att det är ett mässlingsutbrott eller kraftig influensa. Men vi kan slå fast det definitivt enbart när vi får tillbaka testerna från laboratoriet, säger en myndighetskälla som vill vara anonym.

Utbrottet belyser hur sårbar befolkningen är i Burmas avlägsna delar i ett land där vården inte prioriterats under årtionden av juntastyre. Det är en av många eftersatta delar som den nyligen installerade civila Aung San Suu Kyi-regeringen försöker ta itu med.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset