Det tog tre år av läkarmöten innan anledningen till patientens svåra huvudvärk hittades. Men då var det redan för sent - under väntan på operation avled personen i sviterna av sin hjärntumör.

Redan 2012 uppsökte personen vård på grund av svår huvudvärk och psykisk ohälsa. Våren 2014 blev besvären så allvarliga att patienten lades in på sjukhus med oklara neurologiska besvär – inte ens en datortomografi kunde hitta tumören, och patienten skickades hem utan att följas upp.

Enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO, kunde tumören dock ses på minst två av bilderna. Det skriver nsd.se. I somras lades personen in på sjukhus igen.

►LÄS MER: Patient våldtogs på sjukhus

På en magnetröntgen upptäcktes då tumören – men det var för sent. Några dagar senare, i väntan på operation i Umeå, avled patienten av cerebral inklämning. Under de tre år som besvären pågått hade totalt över 40 läkare haft chans att upptäcka tumören.

Samtliga inblandade avdelningar har anmält sig själva, utom avdelningen som missade bilderna på datortomografin. Därför riktar IVO kritik mot avdelningen och startar en egen utredning kring händelsen.

►LÄS MER: Nålbehandlad patient glömdes

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa