Jan Strid berättar om flera orsaker till att det inte rapporterats mycket om dådet.
Jan Strid berättar om flera orsaker till att det inte rapporterats mycket om dådet.

En självmordsbombare utlöste en sprängladdning i södra Pakistan och dödade minst 72 personer. Trots det har händelsen har inte fått genomslag i svenska medier, och enligt medieforskaren Jan Strid är det inte konstigt.

Sent på torsdagskvällen rapporterade TT att minst 72 personer dödats och över 150 skadats i ett självmordsdåd i södra Pakistan. Enligt TT hävdar IS att de ligger bakom attacken.

Jan Strid.

Nyheten har inte fått något stort genomslag i svenska medier. Jan Strid, medieforskare på Göteborgs universitet, förklarar varför.

– Det finns olika skäl till det. För det första hände det långt bort från Sverige rent geografiskt, hade det hänt närmare hade det rapporterats mer. Sen finns det ju inga korrespondenter i Pakistan, som kan rapportera om det på plats, säger han.

LÄS MER: Fler än 70 dödade i självmordsattack i Pakistan

En annan sak som spelar in är att liknande händelser har inträffat den senaste tiden. I november låg IS bakom en annan attack i Pakistan, som dödade 52 personer.

– När liknande saker inträffar i samma länder, och de som ligger bakom attackerna är samma varje gång, blir nyheten vanlig. Då är det inte lika intressant. Om en svensk person hade legat bakom det här dådet hade nyheten blivit mer intressant och det hade rapporterats om det betydligt mer, säger Jan Strid.

Varför rapporterades det mer om exempelvis dådet i Berlin i december, trots att färre dödades?

 – För att Tyskland ligger närmre Sverige, både geografiskt och kulturellt. Dessutom var den händelsen mer ovanlig än det som hänt i Pakistan.

LÄS MER: Räd mot terrorister i Pakistan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset