Tror du att du har vitaminbrist? Då ska du inte börja trycka i dig tillskott – börja med att uppsöka sjukvården.
Tror du att du har vitaminbrist? Då ska du inte börja trycka i dig tillskott – börja med att uppsöka sjukvården.

55 procent av svenskarna köper tillskott av vitaminer i någon mån, visar en Yougov-undersökning. Men för många är det helt onödigt. ”Har du inte en konstaterad brist avråds du till och med från att ta det”, säger Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi.

Fler än var tredje svensk köper D-vitamin och var femte köper C-vitamin, enligt en ny Yougov-undersökning, gjord på uppdrag av Metro.

Undersökningen visar också att dryga hälften av svenskarna, 55 procent, köper någon form av vitamintillskott.

LÄS MER: Ny stor studie: Vitaminer och andra kosttillskott förbättrar inte hälsan

Men behöver vi verkligen det? Metro ställde frågan till Maria Ahlsén, medicine doktor i fysiologi vid Karolinska institutet.

– Det beror på vem man är. En frisk vuxen person behöver ofta inte tillskott. Har du däremot en konstaterad brist av någon vitamin är det ingenting att fundera på, då ska du följa läkarens rekommendationer om tillskott, säger hon.

Ät en varierad kost i stället

Småbarn (D-vitamin), äldre (D-vitamin), kvinnor som kan tänkas bli gravida (folsyra) och veganer (B12 och D-vitamin) är grupper som rekommenderas att ta tillskott av Livsmedelsverket.

– Men för övriga så rekommenderas man att äta en varierad kost, då kommer man få i sig allt man behöver, säger Maria Ahlsén.

– Jag tror att de som tar C-vitamin har en förhoppning om att inte bli förkyld, och det har vi vetat ganska länge att det inte har någon stor effekt. Det botar inte förkylning helt enkelt, fortsätter hon.

Varför tror du folk köper det och andra vitaminer ändå?

– Där kan jag bara spekulera, men man skulle kunna tänka att människor ofta hör att maten de äter är dålig. Och läser du på symtomen för vitaminbrist är det symtom som stämmer på många, att du är trött till exempel. Men mår du inte bra är det bästa att gå till sjukvården, där kan du kolla om du faktiskt har vitaminbrist.

Kosttillskott säljs för miljarder

Branschorganisationen Svensk egenvård har sedan flera år tillbaka undersökt försäljningen av vitaminer och kosttillskott i Sverige. I den senaste försäljningsstatistiken, för 2017, såldes det produkter för knappt 2,8 miljarder kronor. Lägger vi till sportnutrition, viktkontroll och växtbaserade läkemedel är siffran nästan 4,9 miljarder.

Trenden är att summan stiger för varje år.

– Det är ganska mycket pengar på någonting som i princip alla säger ”ta det inte”. För många är det helt onödigt att ta tillskott. Riksidrottsförbundet säger samma sak. Policyn är att bara ta tillskott om du har medicinsk grund för det, man till och med avråds ifrån att ta det annars, säger Maria Ahlsén.

LÄS MER: Så får du i dig vitaminerna som du behöver

– Om du äter vanlig mat kommer du heller aldrig få i dig för höga doser av vitaminerna, men det kan man få från tillskott. Det är det som kan vara faran, nästan allt är giftigt i för höga doser.

Misstänker du att du lider av vitaminbrist ska du först och främst uppsöka sjukvården, inte börja ta tillskott på eget bevåg.

– Har man en vitaminbrist är det farligt till slut, det kanske är det som gör att man vill vara på säkra sidan, säger Maria Ahlsén.

Maria Ahlsén.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om kost d-vitamin