Barn i krigshärjade Aleppo leker i ett hål som orsakats av en missilattack. Bilden är från augusti och kommer från den oppositionella gruppen Aleppo Media Center. Arkivbild.
Barn i krigshärjade Aleppo leker i ett hål som orsakats av en missilattack. Bilden är från augusti och kommer från den oppositionella gruppen Aleppo Media Center. Arkivbild.

Vapenvilan mellan den syriska regimen och delar av den väpnade oppositionen, som trädde i kraft vid mörkrets inbrott i måndags kväll, ser ut att hålla. Ryssland och USA har nu kommit överens om att utöka den ytterligare 48 timmar.

Det är USA:s utrikesminister John Kerry och hans ryske kollega Sergej Lavrov som under en telefonöverläggning under onsdagen kom överens om att utöka vapenvilan med 48 timmar för att ge möjlighet för bistånd och olika hjälpsändningar att nå belägrade och svårtillgängliga områden.

Få incidenter

Hittills tycks den sköra vapenvilan i stort sett ha efterlevts även om Lavrov, enligt ryska UD, ska ha uppmanat Kerry att leva upp till sitt löfte att hålla isär de moderata oppositionsrebellerna, som USA stöder, från rebeller som tillhör den extrema jihdistgruppen Jabhat Fatah al-Sham, det vill säga tidigare al-Qaidakopplade Nusrafronten.

Även det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, noterar att det inte har begåtts några större brott mot överenskommelsen.

– Det förekommer lite beskjutning här och där, men inga större incidenter. Det viktigaste är att ingen civil syrier har dödats sedan vapenvilan trädde i kraft, säger SOHR-chefen Rami Abdul Rahman till TT.

En viktig del av överenskommelsen om vapenvila är att bistånd ska tillåtas till belägrade och svåråtkomliga områden, som det rebellkontrollerade östra Aleppo. FN-lastbilar står redo norr om Aleppo, i Turkiet, Meningen var att de skulle rulla in i Syrien på onsdagen. Men ännu har inte konvojen kört in i landet.

"Använd ert inflytande"

– De står vid den syriska gränsen. De är fortfarande där, konstaterade FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon på en presskonferens på onsdagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Även Ban Ki-Moon var i kontakt med företrädare för USA och Ryssland under dagen för pressa på så att hjälpkonvojen kan ta sig fram till Aleppo, som är svårt krigsdrabbat.

– Det är av avgörande betydelse att nödvändiga säkerhetsåtgärder vidtas så att (hjälpkonvojen) kan ta sig igenom linjerna, slog Ban fast.

– Jag har uppmanat den ryska regeringen att använda sitt inflytande över den syriska regeringen, och den amerikanska sidan att se till så att syriska väpnade grupper samarbetar fullt ut.

Hassan Ammar/AP/TT
En flicka jagar duvor i Syriens huvudstad Damaskus. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset