I ”Lyxfällan” hjälper experter dem som fastnat i överkonsumtion.
I ”Lyxfällan” hjälper experter dem som fastnat i överkonsumtion.
Anette och Micael i Norrtälje får hjälp i TV 3:s nya program.

Charlie Söderberg.

SERIESTART. Många svenskar lever ett glassigt liv som de egentligen inte har råd med. Det som börjar som guldkant på tillvaron kan lätt bli en nedåtgående spiral som slutar i personlig konkurs.
– Många vet att de lever i en ohållbar situation, men får ångest av att se över ekonomin, säger Charlie Söderberg, som driver ekonomisk skola för privatpersoner och är aktuell med boken ”Ett rikare liv!”. Tillsammans med ekonomen Mathias Andersson är han också aktuell som programledare för ”Lyxfällan” i TV 3, ett program som gör extrema makeovers på människors privatekonomi.

Anette och Micael i Norrtälje, en av familjerna i programmet, hade bra inkomster, men allt som blev över efter att räkningarna var betalda gick till nya prylar och dyra utemiddagar. När sedan huset behövde renoveras kunde de inte ta lån, eftersom både huset och familjens tre båtar var belånade.
– Vi tyckte inte vi handlade så mycket förrän vi gick igenom kvittona. Nu har vi lärt oss att inte spendera allt som är kvar, säger Anette.

En av de vanligaste fällorna är enligt Charlie Söderberg alla kreditkort och lätttillgängliga lån per telefon, internet och till och med via sms. Framförallt lockar lånen ungdomar. En undersökning som gjorts av Kronofogdemyndigheten visar att nästan hälften av alla som fått betalningsförelägganden i samband med sms-lån är mellan 18 och 25 år.
– Det är chockerande hur långt det kan gå. Jag har sett  internetlån med räntor upp till 360 procent och personer som tar dyra snabblån bara för att kunna betala andra lån, säger Charlie Söderberg.

 

Uppdatering:

30 maj 2018: En eller flera personer i texten har anonymiserats på egen begäran. För mer info, kontakta [email protected]

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset