Marina Åman jobbade så mycket övertid att hon blev sjuk.
Marina Åman jobbade så mycket övertid att hon blev sjuk.

Arbetslösheten ökar. Samtidigt jobbar svenskarna övertid som motsvarar fler än 100 000 jobb, till stor del utan lön.
– Det är modernt att vara upptagen, säger IT-specialisten Marina Åman.


Lågkonjunkturen har gjort att de som har sitt jobb kvar fått mer att göra. Framför allt akademiker och tjänstemän jobbar över.

– Vissa grupper har fått mer att göra. Till skillnad från andra kriser har företagen inte gjort sig av med folk, utan låtit dem övervintra, säger Mats Essemyr, utredare på  fackförbundet TCO som ligger bakom rapporten.

Under 2009 jobbade svenskarna 4,2 miljoner timmar övertid i veckan. I tid motsvarar det 103 000 heltidstjänster, mer än under högkonjunkturåret 2004.

Den obetalda övertiden ökar snabbare än den betalda och TCO räknar nu med att var fjärde övertidstimme jobbas utan ersättning. En tidigare undersökning som TT gjort visar att den obetalda övertiden ökade med 42 procent förra året.

– Dels handlar det om ett tryck att jobba hårt i krissituationer, dels om en fortsatt tendens att avtala bort övertidsersättning, säger Mats Essemyr.

Förhandlat bort övertidsersättningen är precis vad IT-specialisten Marina Åman gjort. I julas slutade de sena dagarna på kontoret med en stresssjukskrivning.

– Jag har ingen aning om hur många timmar det blev, men det blev övertid i stort sett varje vecka.

I dag är hon tillbaka på deltid och räknar med en fullständig comeback.

Enligt Marina Åman gör den ständiga uppkopplingen att gränsen mellan jobb och fritid suddas ut på ett farligt sätt. Samtidigt ställer konjunkturslimmade företag högre krav på den anställde.

– Men man ska inte bara skylla på ledningen, det är en kultur i samhället i stort. Det är modernt att vara upptagen, säger hon.

Marina är knappast unik. På fyra år har andelen kvinnor som arbetar obetald övertid fördubblats, enligt TCO:s rapport.

Trenden med ett arbete som är mer styrt av mål än av arbetstimmar har pågått en tid – på gott och ont.

– Det är en avvägning. Det kan leda till en ohälsosam arbetsbelastning och svårighet att få livspusslet att gå ihop, samtidigt som man får ett roligare jobb, säger Mats Essemyr.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset