Tre av fyra föräldrar kan tänka sig att flytta för att deras barn ska få gå i en bättre skola. Arkivbild.
Tre av fyra föräldrar kan tänka sig att flytta för att deras barn ska få gå i en bättre skola. Arkivbild.

Tre av fyra föräldrar kan tänka sig att flytta för att byta till en bättre skola för sina barn. Och av de som inte överväger en flytt kan ändå en av tre tänka sig det om resultaten sjunker på barnens skola.

En ny undersökning från Novus och Lärarförbundet visar att 77 procent av de tillfrågade föräldrarna kan överväga att flytta till en annan kommun eller stadsdel för att byta till en bättre skola för deras barn, rapporterar Dagens Nyheter.

En tredjedel av de som svarade att de inte kan tänka sig att flytta, kunde ändå överväga en flytt om resultaten på barnets skola skulle försämras.

Resultaten i skolan har länge varit en het potatis. Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har studerat skolornas likvärdighet och kommit fram till att skillnaderna främst beror på boendesegregation men även det fria skolvalet.

– Välutbildade och välinformerade föräldrar med goda förutsättningar är mer benägna att välja skola för sina barn, säger Johanna Jaara Åstrand, ordförande på Lärarförbundet, till DN.

Undersökningen har genomförts som webbintervjuer i en slumpmässigt rekryterad allmänhetspanel med målgruppen föräldrar med barn mellan sex och fjorton år. Deltagarfrekvensen var 61 procent, 1 027 intervjuer genomfördes.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset