Thomas van der Plaetsen. Arkivbild.
Thomas van der Plaetsen. Arkivbild.

Mångkamparen Thomas van der Plaetsen anklagades för dopning, men visade sig vara cancersjuk.Mindre än ett och ett halvt år efter diagnosen ställer 25-åringen upp i OS i Rio – som nybliven Europamästare.

Hösten 2014 fick den belgiske mångkamparen Thomas van der Plaetsen ett brev från en antidopningsbyrå. Han hade onormala värden av hormonet HCG, vilket vanligen tyder på dopning om det gäller idrottsutövare.

Han hängdes ut i media som en idrottare som inte var den man trodde, ännu en fuskare.

Det visade sig vara testikelcancer.

Tillbaka utan självömkan

Inte nog med att van der Plaetsen fick ta emot det tunga sjukdomsbeskedet, han var också tvungen att gå ut med det offentligt – för att bevisa att anklagelserna mot honom var felaktiga.

– Det var extremt plågsamt. Att bli uthängd så snabbt när jag inte fick chansen att försvara mig är helt fel, säger han enligt The Guardian.

Tidigare det året hade han vunnit brons i sjukamp på inomhus-VM och diagnosen kom när den då 23-årige mångkamparen var på uppåtgående.

Van der Plaetsen fick genomgå en operation för att ta bort tumören, följt av tuffa behandlingar av kemoterapi – men kunde otroligt nog ta sig tillbaka till den stora idrottsscenen efter bara ett år när han ställde upp i VM i fjol.

Men det hade troligen inte gått utan hans bror Michael, som fungerade både som tränare – och just bror. De definierade ett motto: Du kan inte träna med självömkan.

– Du kan inte jämra dig och klaga hela tiden. Du måste glömma och se framåt, fokusera på de små segrarna i livet, säger Michael.

EM-guld och nära personligt rekord

Men det var inte lätt.

En uppvärmning kunde göra den tidigare starke elitidrottaren helt utmattad.

Det fick Thomas van der Plaetsen att ändra kurs. Han finslipade sina tekniska färdigheter för att kompensera för råstyrkan som till stor del hade försvunnit, skriver The Guardian.

– Och jag lärde mig att vara fokuserad. Det fanns inget alternativ. Om jag gjorde ett misstag var det slut. Det är den största segern, att jag har återupplivat mig själv som idrottsman som kan tävla på samma nivå igen trots de fysiska bakslagen.

I vintras kom ytterligare bakslag i form av en krånglande armbåge, och möjligheten att kvala in till OS i Rio sköts fram till EM i Amsterdam i början av juli.

Thomas van der Plaetsen tog guld i tiokamp, 37 poäng från sitt personliga rekord, och OS-biljetten var säkrad.

– Det var en lång väg tillbaka. Om jag kan nå ut och övertyga en enda person att förbli positiv i en liknande situation, så ser jag det som en seger, säger han enligt The Guardian.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset