Den digitala fettsugningen pågår på bland annat Reddit och Twitter.
Den digitala fettsugningen pågår på bland annat Reddit och Twitter.

Med datorns hjälp tas kilon bort från kvinnor – som inte har bett om det. ”Det är en ren kränkning”, säger Monica Andreasson, förbundsordförande för riksförbundet Hälsa Oberoende av Storlek.

Bilder av fylliga kvinnor och ibland män utsätts för vad som ibland beskrivs som ”digital fettsugning” av Photoshopkunniga personer. Den ”förbättrade” bilden laddas sedan upp på bland annat Reddit och Facebook. De enda kroppsdelarna som inte krymps ner markant är brösten.

Personerna på bilderna har inte bett om att bli ”förbättrade” och kända och okända personer har hört av sig till forumen och bett dem ta ner dem. Administratören har då sagt att de borde bli glada över att få inse sin sanna potential.

► LÄS MER: Amanda sa ”fuck you” till vikthatarna

På en bild har en kvinna med en t-shirt med trycket ”Fat is the new black” slimmats ner till hälften och trycket har ändrats till ”Fit is the new black”. 
 
”Det här skulle kunna vara du om du slutade intala dig själv att ditt överblivna fett är naturligt”, står det att läsa till en annan bild
 
Allt verkar ha börjat med ”Project Harpoon” på det beryktade nätforumet 4Chan. Därefter har det spridit sig till Facebook, Reddit och hashtaggen #thinnerbeauty på Twitter.
 
Plusmodellen Tess Holliday är en av de som utsatts för behandlingen. Hon har gjort sig ett namn genom att kritisera magra skönhetsideal, vilket hon menar gör det ännu mer bisarrt, säger hon till The Independent. 

► LÄS MER: Femåring fick höra att hon var överviktig vid läkarbesök – ”sjukt”
 
Trenden oroar ocså Monica Andreasson, förbundsordförande för riksförbundet Hälsa Oberoende av Storlek, HOBS, som kallar den digitala fettsugningen för för kränkande.
 
– När man går ner i vikt får man höra ”vad din du är” och blir normaliserad och accepterad. Det vill alla bli men jag vill bli accepterad för den jag är, säger hon till Metro.
 
Den som är överviktig kämpar kanske redan med att gå ner i vikt av hälsoskäl.
 
– Jag tänker framförallt på unga människor som får de här förvanskade idealen. Det blir en ytterligare press.
 
Protesterna har i alla fall gett visst resultat. Project Harpoon har tagits bort från Facebook sedan forumet tyckte att det bröt mot deras gemensamhetsregler, men på andra ställen på nätet lever det kvar.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa