Kylbilen strax efter upptäckten på A4 nära Parndorf den 27 augusti i fjol.
Kylbilen strax efter upptäckten på A4 nära Parndorf den 27 augusti i fjol.

Det är ett år sedan kylbilstragedin i Österrike, en avgörande pusselbit i EU:s dramatiska flyktinghöst 2015. Men det känns redan som mycket länge sedan. Efter att under förra året ha tagit emot en miljon flyktingar räknar Tyskland med mindre än en tredjedel i år.

När 71 migranter hittades kvävda till döds i lastbilen nära Parndorf satt Tysklands förbundskansler Angela Merkel på ministermöte mindre än fem mil därifrån. Hon var hårt pressad av flyktingskeptiska regeringar som Ungerns, sedan Tyskland någon dag tidigare gått ut med att landet bortser från Dublinförordningen – med andra ord: Alla på flykt från krigets Syrien är välkomna.

– Vi är alla skakade. . . det här var människor som kom hit för att söka skydd, kommenterade Merkel de döda i Parndorf.

– Det här påminner oss om att vi snabbt måste lösa migrantfrågan i en europeisk anda, i en solidarisk anda.

Den tyska linjen innebar att ungefär en miljon flyktingar togs emot i landet under 2015, ett i sammanhanget unikt högt antal.

Snabb omsvängning

Nu säger chefen för landets federala migrationsmyndighet, Bamf, Frank-Jürgen Weise i en intervju i Bild am Sonntag att den slutgiltiga siffran för förra året lär hamna under miljonen. Den tidigare beräkningen, 1,1 miljon, berodde bland annat på att man räknat många dubbelt.

I år däremot väntas enligt Weise "bara" 250 000–300 000 flyktingar till Tyskland. Anledningen är förstås den snabba omsvängning som skedde förra året. Den 13 september, mindre än tre veckor efter Dublin-beskedet, meddelade inrikesminister Thomas de Maizière på en presskonferens att man på grund av de snabbt ökande flyktingströmmarna omedelbart skulle införa gränskontroller mot Österrike.

Fler flyr

Integrationen av alla nyanlända "kommer att ta lång tid och kosta mycket", förklarar Weise ett år senare, men understryker:

– Vi klarar det.

– Tiderna i Tyskland är tack och lov så goda att vi har råd med detta.

Flyktingkrisen är dock inte över, snarare tvärtom. EU-länder har stängt sina gränser, men utanför dessa fortsätter flyktingtrycket att öka.

– I absoluta tal är antalet människor som hoppas få asyl i Europa – via olika rutter – nu ännu högre än för ett år sedan, vilket beror på allt värre konflikter, säger Gerald Tatzgern, chef för österrikiska Bundeskriminalamts sektion mot människohandel, till nyhetsbyrån AFP.

Ronald Zak
Kylbilen strax efter upptäckten på A4 nära Parndorf den 27 augusti i fjol.
Markus Schreiber/AP/TT
Flyktingar ankommer till tågstationen i den tyska gränsstaden Passau i september 2015.
Cesare Abbate
Angela Merkel talar i Italien häromdagen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset