Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.
Bilden har inget med den aktuella händelsen att göra.

Den tioåriga flickan i Paraguay våldtogs av sin styvfar – och blev gravid. Nu nekas hon abort, enligt Amnesty International.

Det är endast tillåtet med abort i Paraguay om det är fara för den gravida kvinnans eller flickans liv, enligt Amnesty.

– De fysiska och psykologiska konsekvenserna kan bli förödande om denna unga flicka tvingas att fullfölja graviditeten, det kan jämställas med tortyr, säger Guadalupe Marengo, biträdande chef för Amnestys Amerikaavdelning, i ett pressmeddelande.

Efter att den tioåriga flickan ska ha våldtagits av sin styvfar klagade hon över magsmärtor. När hon kom in till sjukhuset några veckor efter våldtäkten kunde läkarna konstatera att hon var gravid.

Sjukhuschefen gjorde ett officiellt uttalande om att det finns en stor risk om flickan, som nu är i femte månaden, fullföljer graviditeten. Hon ska då ha flyttats till ett annat sjukhus.

För några dagar sedan vädjade flickans mamma om att hon skulle beviljas en abort, enligt Amnesty. Hon fick inget gehör utan ska i stället riskera åtal för bristande omsorg och som medskyldig till sexuella övergrepp.

– Paraguay måste leva upp till sina skyldigheter i enlighet med internationell rätt. Omvärlden uppmanar nu landets myndigheter att ta ansvar för denna flicka och andra flickor och kvinnor i liknande situation och se till att de ges rätt att avbryta en graviditet som kan vara direkt livshotande, säger Guadalupe Marengo.

Det är ett utbrett problem i Paraguay med unga flickor som blir gravida. Förra året födde runt 680 flickor under 14 år barn, enligt statistik som The Telegraph tagit del av. Ungefär 40 av dem dog under förlossningen eller vid aborter.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset