10-åringen hittade ett allvarligt säkerhetshål i Instagram som till och med Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs ingenjörsteam hade missat.
10-åringen hittade ett allvarligt säkerhetshål i Instagram som till och med Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs ingenjörsteam hade missat.

10-åringen kunde ha tagit bort all text som skrivits på Instagram: "Till och med från Justin Bieber". Nu belönas han av Facebook för sin upptäckt.

Tioåringen från Helsingfors har tre år kvar tills han når åldersgränsen för Instagram. Ändå lyckades han hacka nätverket – och han hittade ett allvarligt säkerhetshål som till och med Facebook-grundaren Mark Zuckerbergs ingenjörsteam hade missat.

– Jag skulle ha kunnat ta bort text och kommentarer – till och med från Justin Bieber, säger tioåringen till den finska tidningen Iltalehti.

Han mejlade Facebook, som äger Instagram, och berättade om fyndet. Han fick sedan verifiera buggen genom att radera en text från ett testkonto inför nätverkets säkerhetsteam.

När buggen var åtgärdad belönades han med 79 000 kronor genom Facebooks bug bounty-program. Det är fem gånger så mycket som Facebook vanligtvis ger till personer som tipsar om buggar – och 10-åringen är dessutom den yngsta som någonsin har fått belöning genom programmet, rapporterar Forbes.

Pengarna kommer att gå till en cykel, fotbollsprylar och nya datorer till hans bröder. Och nu ser han fram emot en framtid som säkerhetsexpert.

– Det skulle vara mitt drömjobb. Säkerhet är viktigt, säger han till Iltalehti.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset